O braşoveancă a transformat veveriţele în animale de companie FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto: Stelian Grăjdan
foto: Stelian Grăjdan

Diana Boca are acum în curtea casei în care locuieşte 50 de veveriţe, siberiene, japoneze, Tamiops şi autohtone. Rozătoarele au parte de tratament regesc, în cuşti special amenajate pentru ele, sunt hrănite cu fructe, viermişori, seminţe, alune şi fistic.

Diana s-a îndrăgostit de simpaticele animăluţe acum trei ani, când a cumpărat una pentru o rudă. „I-am făcut unei nepoate cadou o veveriţă şi m-am trezit că mi-o aduce înapoi, pentru că nu mai putea să aibă grijă de ea. Am început să o îngrijesc eu şi mi-am dat seama că nu există piaţă în România şi m-am gândit să încerc să creez eu una", spune Diana Boca.

Bucuria copiilor

Deşi puţini ştiu, veveriţele crescute de mici sunt foarte blânde. „Diferenţa dintre felul în care cresc eu veveriţele şi petshopuri este că nivelul de stres al animalului creşte într-un asemenea magazin. La mine sunt foarte liniştite. Au parte de răsfăţ, în fiecare zi mă amuz cu ele, iar dacă nu intru în cuşca lor, sunt foarte triste", declară Diana. Tânăra petrece între 4 şi 5 ore pe zi alături de veveriţe.

Copiii vecinilor îi trec deseori pragul doar pentru a se juca cu veveriţele. „Cei mici vin mereu să se joace cu ele. Nu au văzut până acum un copil căruia să nu-i placă veveriţele", mai spune Diana.

foto: Stelian Grăjdan

Click pe poze pentru o fotogalerie cu veveriţele jucăuşe

Tânăra are acasă mai multe specii de veveriţe, de la siberiene şi japoneze până la Tamiops şi autohtone. Le-a amenajat scorburi speciale, pline cu fân şi cu o grosime de 7-8 cm pentru a ţine iarna de cald.

Regina sibieriană

Veveriţa siberiană este considerată aristocratul animăluţelor. Elegantă, cu mişcări gingaşe, o blăniţă strălucitoare şi cu un corp suplu, impresionează orice iubitor de animale. Este jucăuşă, drăguţă şi sprintenă, într-o mişcare continuă. Fiind de mici dimensiuniţ, cu un mod de viaţă diurn, veveriţa siberiană este un animal de casă ideal. Veveriţele ţinute de pui devin foarte prietenoase. În condiţii prielnice trăiesc între 8-10 ani. Este bine să li se asigure o cuşcă spaţioasă. Dacă sunt ţinute într-o cuşcă mai mică, este recomandat să fie lăsate periodic în casă.

Din categoria veveriţe speciale face parte şi veveriţa Tamiops, care nu îşi schimbă niciodată comportamentul. Este mereu blândă. Cele din alte specii pot deveni agresive uneori, dar doar iarna Dacă sunt ţinute afară intră în hibernare atunci când temperaturile coboară sub 15 grade şi îşi apără casa.

Vinde 70 de veveriţe pe an

În general veveriţele se vând în perechi. Preţurile sunt între 250 şi 1.000 de lei. Diana spune că vinde cam 70 de veveriţe an. Nu este o afacere bănoasă, dar reuşeşte astfel să-şi urmeze pasiunea şi să câştige şi un venit. „De mică mi-au plăcut animalele. Mereu am avut câte-o pisică sau un câine. Nu mă îmbogăţesc de pe urma acestei afaceri. Din banii câştigaţi cumpăr tot ce trebuie pentru veveriţe şi îmi mai rămâne şi mie cam salariu minim pe lună", mai spune Diana Boca.

Din „colecţia" braşovencei nu lipsesc nici puii. Diana spune că rămâne un secret profesional modul în care reuşeşte să înmulţească animalele. Ne-a dezvăluit totuşi că o veveriţă poate face între trei şi şase pui, anual sau odată la doi ani. Recordul este de opt pui, dar nu s-a întâmplat în curtea Dianei.

Aţi aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite