O braşoveancă a câştigat lupta împotriva statului, la CEDO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reclamanta a primit despăgubiri morale de 15.000 euro şi încă 500 de euro pentru cheltuielile de judecată. Carmen Anca Voiculescu (42 ani) din Braşov a luptat, timp de şase ani, pentru a-şi face dreptate. Observând că nu rezolvă nimic cu ajutorul justiţiei din România, femeia a apelat la CEDO.

Viaţa Ancăi Voiculescu s-a schimbat în 1998, când mama ei, în vârstă de 62 de ani a fost victima unui tragic accident de circulaţie. Femeia a fost lovită mortal de un camion militar în timp ce traversa o intersecţie, în mod regulamentar pe culoarea verde a semaforului.

Citeşte şi:

Agentul României la CEDO: "Condamnările României aduc atingere imaginii statului"

Un român a dat în judecată statul la CEDO pentru condiţiile din autocarul Bucureşti-Madrid

Nemulţumită că, timp de aproape cinci ani, în România nu a existat un proces cu privire la circumstanţele morţii mamei sale şi că sesiza intenţii clare de muşamalizare a accidentului, femeia a decis să apeleze la serviciile Curţii Constituţionale a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasburg.

În ţară s-a dorit împiedicarea mea  şi mi se spunea că nu am probe suficiente. Totuşi, eu am luptat, iar în urma deciziei venite de la CEDO s-a făcut, în sfârşit, dreptate. Nimic nu trebuie să te dea înapoi, mai ales când e vorba despre mama ta", mărturiseşte femeia.

A luptat pentru odihna mamei sale

În ianuarie 2003, braşoveanca a înaintat la CEDO o plângere împotriva statului român, prin care susţinea că ancheta cu privire la circumstanţele decesului mamei sale, lovită de un camion militar prost întreţinut, nu a fost făcută cum trebuie. Braşoveanca reclama că nu a existat un proces efectiv înaintat instanţei cu privire la anchetarea morţii mamei sale.

Pe parcursul procesului de la Strasburg s-a constatat că utitalujul, care se afla în proprietatea statului, trebuia să fie scos din uz deoarece nu-i funcţionau frânele şi că astfel s-a încălcat dreptul mamei sale la viaţă.

Pa parcursul celor şase ani de proces, femeia a adunat teancuri de dosare, pe care le păstrează şi astăzi. „Am demarat singură tot procesul la CEDO şi m-am documentat mereu, astfel încât totul să fie bine. Mi-au fost cerute foarte multe documente, am urmat toate procedurile şi am sperat că adevărul  va ieşi la iveală. Probabil că am avut mult curaj, forţă psihică şi financiară. Am avut susţinere din partea soţului, care m-a ajutat şi sprijinit tot timpul", a declarat Anca Voiculescu

Despăgubiri de la stat

Procesul de la CEDO s-a finalizat în luna mai 2009. Sentinţa finală arăta că braşoveanca are câştig de cauză şi că, în termen de trei luni, statul trebuie să-i restituie daune morale în valoare de 15.000 de euro şi 500 de euro însemnând cheltuieli de judecată. „În ziua aceea mi s-a făcut dreptate. Chiar dacă suntem un fulg de nea în faţa furtunii am simţit că se aplică legea şi pentru noi. Oricum, pe mama nu o mai poate aduce nimeni înapoi", a adaugat, cu tristeţe, Anca Voiculescu.

În luna iunie 2009, femeia a primit aceste sume din partea statului, iar astăzi, bucuroasă că i s-a făcut dreptate, femeia duce o viaţă normală. „Statul român nu mi-a dat dreptul la un proces penal corect, astfel încât a fost penalizat până la urmă. Acum sunt mult mai liniştită şi îmi urmez normal cursul vieţii", a mai spus Anca Voiculescu.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite