Braşov: La 11 ani, mai bun decât Dieter Nisipeanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce în urmă cu câteva luni a ieşit vicecampion mondial la seniori, Radu Cristian Toma a devenit zilele trecute şi vicecampion european.

Competiţia s-a desfăşurat în perioada 10-15 iulie, iar braşoveanul nostru a fost învins greu, în ultimul act, la Europeanul de şah rapid, care a avut loc în oraşul Subotica, din Serbia. Băiatul în vârstă de 11 ani cochetează cu sportul minţii de la şase ani, fiind extrem de talentat şi dornic de afirmare. Antrenorul celui care a obţinut numeroase titluri naţionale, Iulian Sofronie, are numai cuvinte de laudă la adresa elevului său.

Este un copil foarte talentat şi pune multă pasiune în ceea ce face. A ratat de puţin medalia de aur, dar argintul este un rezultat excelent. Este un jucător complex, matur, care se pregăteşte cinci ore în fiecare zi. Este cel mai bun junior din România şi are tot viitorul în faţă. La vârsta lui, este chiar mai talentat decât Dieter Nisipeanu. Se aseamănă mult ca stil de joc cu Dieter, are o capacitate mare de a munci şi de a acumula cât mai mult”, a precizat Iulian Sofronie, cel care îl antrenează pe micul campion de trei ani.

Banii, veşnica problemă

Chiar dacă este considerat cel mai valoros junior şahist din ţara noastră, Radu Toma nu poate participa la toate competiţiile externe din cauza costurilor foarte mari. „Radu este sprijinit financiar numai de tatăl său. Costurile sunt mari, iar Federaţia Română de Şah nu alocă niciun leu pentru acoperirea acestor cheltuieli. Spre exemplu, peste câteva luni sunt programate Campionatele Mondiale din Italia, dar nu cred că vom fi prezenţi acolo întrucât costurile totale se ridică la circa 1.500 de euro, cu tot cu deplasare şi cazare. Deocamdată nu dispunem de aceşti bani”, a conchis antrenorul Iulian Sofronie.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite