Braşov: PORTRET/ Nicolae Pepene este îndrăgostit de cărţi şi fotografii vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: PORTRET/ Nicolae Pepene este îndrăgostit de cărţi şi fotografii vechi
Braşov: PORTRET/ Nicolae Pepene este îndrăgostit de cărţi şi fotografii vechi

Cel mai mulţi îl cunosc pe Nicolae Pepene ca pe un istoric ce vrea să salveze Cetatea Râşnov. El este, însă, şi un colecţionar de cărţi rare, având o bibliotecă impresionantă.

Profil

NĂSCUT: 2 noiembrie 1971, com. Moieciu
STUDII: Facultatea de Istorie
FAMILIE: căsătorit, are doi copii

Nicolae Pepene va publica, anul viitor, o carte despre „cazul Cetatea Râşnov“, o lucrare despre ce s-a întâmplat cu acest monument în ultimii 20 de ani.

 „Indiferent de cum se vor termina toate procesele, o asemenea carte trebuie scrisă. Sunt nume şi fapte care trebuie aduse la cunoştinţa publicului. Va fi un fel de anchetă în care intenţionez să fac dezvăluiri despre culisele acestui caz. S-au făcut multe supoziţii şi presupuneri, dar trebuie să cunoaştem realitatea. Pot spune acum doar că sunt implicaţi în acest caz oameni foarte importanţi din cultura românească“, ne-a spus istoricul Nicolae Pepene.

Activitatea sa profesională este legată, însă, şi de evenimente mult mai plăcute decât această luptă pentru Cetatea Râşnov.

Am făcut lucruri cu care mă mândresc. În cazul cetăţii aş fi vrut ca eu să nu fiu nevoit să mă implic atât de mult“, spune istoricul. Nicolae Pepene este organizatorul primei expoziţii despre Regina Maria în Palatul de la Balcic şi a unicei expoziţii despre familia regală a României la singurul liceu românesc din Ungaria. „La Gyula, la Liceul «Nicolae Bălcescu», printre acei români uitaţi de noi, chiar m-am simţit mândru de munca mea“, îşi aminteşte Nicolae Pepene.

Acesta a reuşit să dezvăluie adevărul despre inima reginei Maria şi să coordoneze sau chiar să elaboreze albumele despre „Sibiu – Capitala Europeană a Culturii 2007“.

Deţinătorul unor cărţi excepţionale

Nicolae Pepene are o bibliotecă impresionantă, care conţine şi peste 80 de titluri princeps. „Mi-am îndreptat atenţia mai ales către lucrări rare, care reprezintă şi interes ştiinţific, nu către cărţi de colecţie“, ne-a spus istoricul.

„Cele mai dragi“, după cum spune el, îi sunt „Almanahul lui Gotha“, din 1896, „Almanahul Universul“, realizat  în Moldova anului 1917 sau memoriile editate în perioada imediat următoare primului război mondial ale unor oameni precum Alexandru Marghiloman sau Alexandru Averescu.

 „În biblioteca mea se găsesc şi lucrări de la mijlocul secolului XIX sau chiar din 1834. Nu sunt lucrări care să valoreze averi, dar mă bucur că le-am putut procura. Un exemplu: un număr festiv al revistei «L’ Illustration», din anul 1929, dedicat exclusiv României“, ne-a mai declarat Nicolae Pepene.

Istoricul mai deţine şi o extraordinară colecţie de cărţi poştale şi fotografii reprezentând familia regală română sau Castelul Bran, care numără aproximativ 2.000 de exemplare. „Nu am vândut niciodată cărţi sau fotografii, doar le-am dăruit unor oameni care ştiu să le preţuiască“, a încheiat Pepene. 

Ce-i place:
„Cel mai mult îmi place să stau la Moieciu, în satul natal, împreună cu familia. Este singurul moment în care, trăind într-o societate fără un sistem sănătos de valori, îmi permit să-mi fac planuri de viitor.“
Ce nu-i place: „Nu-mi place deloc superficialitatea, fiindcă eu sunt un tip perfecţionist. Urăsc politica. De asemenea, nu-mi plac absolut deloc oamenii care, pentru o sumă oarecare de bani sau pentru a avansa în carieră ori pentru a ocupa o anumită poziţie într-o structură, de orice fel ar fi aceasta, sunt în stare să-şi vândă şi sufletul.“ 

Întrebări şi răspunsuri:


Vă gândeaţi anul trecut că „dosarul Cetatea Râşnov“ va ajunge atât de departe?
Când am acceptat să mă implic în acest caz, m-am documentat serios. Mă gândeam că va trebui să mergem până departe pentru a salva Cetatea, chiar şi la instanţa judecătorească supremă.
Care au fost argumentele care v-au determinat să vă implicaţi în acest caz?
A fost un singur motiv, însă de o mare importanţă. Am vorbit despre Cetatea Râşnov  cu oameni de cultură şi cu ziarişti. Mi-am dat seama că avem dreptate şi că acei oameni îmi vor sta alături. Ambele categorii sunt mai greu de convins să tacă în privinţa nedreptăţilor.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite