Braşov: Mihai Nicolae, lăcătuşul priceput la toate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Mihai Nicolae, lăcătuşul priceput la toate
Braşov: Mihai Nicolae, lăcătuşul priceput la toate

Mihai Nicolae stăpâneşte o meserie rar întâlnită în ziua de azi, care poate fi ridicată la rangul de artă, având în vedere greutatea cu care se realizează: lăcătuş mecanică fină.


Profil


Născut
: 4 august 1953, Pucioasa
Profesia: lăcătuş mecanică fină
Educaţie: Grupul Şcolar Steagul Roşu Braşov
Familie: căsătorit, un băiat

Orice obiect stricat este, pentru el, floare la ureche. După ce a ieşit de pe băncile şcolii, maestrul s-a angajat la Uzina „Electrica”, unde, pe lângă faptul că era electronist, „şi-a băgat nasul” şi în domeniul mecanicii fine. Astfel, în 1984 şi-a deschis primul atelier pe strada Rpublicii unde se ocupa cu încărcarea şi repararea brichetelor. „Pe vremea aia eram foarte solicitat. Veneau foarte mulţi braşoveni la încărcat de brichete şi mai ales la reparat de brichete scumpe”, îşi aminteşte bărbatul. După Revoluţie, în 1992, s-a reprofilat şi şi-a deschis un atelier pe strada Michael Weiss, unde se ocupă şi astăzi de multiplicat chei şi yale, reparat rame de ochelari, contacte auto, pietre de brichetă, ceasuri, chei auto şi multe altele. „Îmi place foarte mult ceea ce fac şi fac din pasiune. Sunt înzestrat cu multă răbdare, pentru că altfel meseria îmi mănâncă nervii”, susţine bărbatul.

Atelier superdotat

Atelierul maestrului este destul de profitabil, mai ales că preţurile pe care le practică acesta sunt cu mult mai mici decât ale concurenţei. Bărbatul face şi reduceri pentru pensionari. „Pe bătrâni nu-i pot taxa. Uneori le repar ochelarii pe gratis, pentru că nu-şi pot permite să plătească din pensiile lor de nimic”, mărturiseşte lăcătuşul. Atelierul ui Mihai Nicolae este dotat cu două aparate de copiat chei şi multe alte mecanisme folositoare. El susţine că are clienţi peste tot în judeţ, dar şi în ţară. În plus, bărbatul lucrează ca depanator de microscoape la un cabinet medical.

Meserie pierdută

Mihai Nicolae regretă foarte mult că meseria sa nu va fi dusă mai departe. Singurul său moştenitor a ales să se stabilească în Canada, după ce a lucrat mai mult timp pe vas. „Îmi pare foarte rău că se va pierde meseria, deşi am avut câţiva ucenici, dar niciunul nu a avut un interes real pentru ea. Îmi amintesc de unul singur, care era student şi care şi-a dorit să înveţe, dar a plecat în Olanda”, spune bărbatul. Fiul său este, însă, informatician şi a furat ceva din meseria tatălui, dar o face doar din curiozitate.

Criză favorabilă

Criza financiară nu se simte deloc în atelierul de mecanică fină al maestrului Nicolae. Din contră, bărbatul susţine că tot mai mulţi braşoveni vin cu obiecte la reparat, pe care până acum le schimbau foarte uşor, fiind destul de accesibile. „De când cu criza vin foarte mult la reparat cu umbrelele, geamantanele sau uscătoarelor de păr, pentru că, probabil, unora nu le mai dă mâna să le reînnoiască”, declară bărbatul.

Întrebări şi răspunsuri:

Aveţi şi alte pasiuni în afară de meseria aceasta?

M.N.: Nu, nu mai am.Sunt foarte mulţumit cu ceea ce fac în fiecare zi. Cred că fără pasiune n-aş fi rezistat în mod sigur.

Familia vă susţine?

M.N.: Este normal să fie alături de mine. De atâţia ani de când lucrez aici nu m-am plictisit niciodată. Am un program zilnic încadrat în orarul 10.00 – 18.00.

Ce-i place

„Îmi plac foarte mult maşinile. Am un BMW din ’80 pe care l-am cumpărat din Germania şi pot spune că mă pasionează întreţinerea lui”, spune Mihai Nicolae

Ce nu-i place

„Nu-mi place să fiu minţit şi nu-mi place să văd mizeria pe care o lasă turiştii la iarbă verde”, declară bărbatul.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite