Braşov: PORTRET/Mirela Nazîru, profesoara olimpicilor la greacă veche şi latină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De câţiva ani se ocupă benevol de pregătirea elevilor ce reprezintă Braşovul sau România la concursurile şcolare de limba latină sau greacă veche.

Profil
NĂSCUTĂ.
13 octombrie 1978, Braşov.
STUDII. Facultatea de Filologie Clasică din Cluj.
OCUPAŢIE. Profesor de latină şi greacă veche.
FAMILIE. Necăsătorită.

În urmă cu mai bine de trei ani, Mirela Nazîru, profesoară de latină şi greacă veche, a constituit, împreună cu istoricul Alexandru Stănescu, cercul de studii clasice „Chiron“. Preocuparea celor doi oameni de cultură pentru pregătirea tinerilor în domeniul limbilor latină şi greacă veche a făcut ca Braşovul să se mândrească în ultimii ani cu performaneţe deosebite la concursurile şcolare la aceste două discipline.

„Ne adresăm unei anume elite a elevilor. Nu poţi face această pregătire chiar cu orice elev. În general i-am atras spre cercul nostru de studiu pe cei pe care i-am descoperit ca având înclinaţie spre acest domeniu în clasele în care am predat “, ne-a declarat Mirela Nazîru.

Rezultatele nu au întârziat să apară. Elevii pregătiţi în cadrul „Chiron“ au început să obţină rezultate excelente la olimpiadele şcolare de latină şi greacă veche. Astfel, în 2007, Radu Mustaţă a luat premiul întâi la faza naţională a concursului de limba latină şi a reprezentat România la două competiţii din Italia.

Anul trecut, alţi doi tineri pregătiţi de Mirela Nazîru şi Alexandru Stănescu au obţinut rezultate excelente. George Enescu a obinut primul loc la olimpiada naţională de greacă veche, iar Dan Levente a câştigat o menţiune la faza naţională a concursului de limba latină.  
 
„Doar mulţumire sufletească“
  

„Dacă ar fi să facem ceva doar pentru bani, nu am mai întreprinde nimic. Ne-am propus să lucrăm benevol. În fiecare zi de sâmbătă, timp de mai multe ore, îi învăţăm pe elevi să facă exerciţii gramaticale, să traducă şi să înţeleagă tainele civilizaţiei greco-romane. Nu primim bani pentru cursuri şi ne ajunge doar mulţumirea sufletească. Nu este un motiv mai mare de bucurie decât atunci când afli de vreo performanţă a celui pe care l-ai pregătit“, ne-a spus profesoara.

Mirela Nazâru predă şi literatură universal. „Încercăm să-i atragem pe tineri spre studiul acestor discipline. Trebuie să le explicăm importanţa civilizaţiei antice ca model de mentalitate. Dacă vrei să fi un om de cultură, categoric trebuie să ai cunoştiinţe despre acea perioadă. Dacă îi convingem de acest lucru, lucrurile merg apoi aproape de la sine“, a mai precizat Mirela Nazîru. 

Profesoara a întâlnit în aceşti ani cazuri de elevi care erau decişi să urmeze o anume carieră, iar după o perioadă de studiu s-au reorientat spre facultăţile în care se predau limbile clasice. „Vrem ca pe viitor să oficializăm acest cerc şi poate atunci vom putea atrage şi mai mulţi elevi talentaţi către studiul acestor discipline. Acum lucrăm cu şase tineri. Deocamdată aşteptăm faza judeţeană a olimpiadelor şcolare, fiindcă în funcţie de acel moment ne planificăm pregătirea pentru faza superioară“, a încheiat profesoara.
 
Ce-i place

„Îmi place să mă bucur de fiecare zi căreia reuşesc să-i dau un sens. Îndrăgesc foarte mult lectura şi călătoriile “, ne-a spus Mirela Nazîru.

Ce nu-i place
„Cel mai mult detest ipocrizia. De asemenea, nu-mi place răutatea, aceasta sub orice formă s-ar manifesta ea. Sunt neplăcut impresionată de faptul că, în zilele noastre, pentru destul de mulţi oameni bunul-simţ a devenit desuet. Nu mai este la modă să te comporţi într-un mod civilizat“, spune profesoara.

Întrebări şi răspunsuri:
Vi s-a spus sau reproşat faptul că nu-i îndreptaţi pe elevi spre lucruri mai practice?

Nu, din fericire nu m-am confruntat cu asemenea situaţii. Ba chiar, de mai multe ori, am fost surprinsă de faptul că elevi sau alte persoane au fost încântate că există acest cerc şi că putem să facem pregătire. Poate că pe viitor ne vom preocupa şi de popularizarea acestei activităţi.

Ce planuri aveţi cu acest cerc?
Vrem să-l extindem şi să ne implicăm în organizarea unor concursuri de limba latină sau greacă veche, la nivel local. Aceste competiţii ar trebui să nu aibă legătură cu cele organizate de minister. Vrem să aducem mai mulţi elevi către studiul acestor limbi şi civilizaţii.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite