Braşov: Ramona Năstăsache vrea să descopere misterele Indiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Ramona Năstăsache vrea să descopere misterele Indiei
Braşov: Ramona Năstăsache vrea să descopere misterele Indiei

A cochetat cu fotografia şi teatrul, a lucrat ca voluntar în mai multe organizaţii internaţionale, iar acum vrea să plece în India, tot ca voluntar.

Profil

Născută:
6 aprilie 1980, Braşov
Profesia: director de programe într-un ONG
Educaţie:
Facultatea de Sociologie, Braşov
Familie: părinţi, cinci fraţi

Pasiunea Ramonei pentru fotografie a început pe vremea studenţiei, când s-a înscris la Şcoala Populară de Artă, clasa de fotografie. A avut mai multe expoziţii de grup, dar prima expoziţie personală, „Jurnal de călătorie în Turcia“ a avut-o în 2007 şi  are o întreagă istorie în spate.Prin expoziţia mea am încercat să sparg stereotipiile cu care am plecat spre Turcia. Mi s-a spus că în Turcia sunt oameni foarte răi, că nivelul de trai este foarte scăzut, că bărbaţii sunt afemeiaţi. Prin fotografiile mele am încercat să demontez toate aceste mituri”, spune Ramona. Plecând de la expoziţia ei, a fost fondat la Facultatea de Sociologie din Braşov un cerc de Sociologie vizuală.
Ramona a plecat printr-o organizaţie studenţească în Turcia, unde a descoperit o altă lume, total diferită de ceea ce ştia din ţară. Acolo a lucrat ca voluntar pentru o organizaţie şi îi ajuta pe copiii care proveneau din medii defavorizate să opereze pe calculator şi să înveţe limba engleză.

Teatru social

Acum, Ramona este director de programe la organizaţia „Chance for life“, unde se ocupă de diferite proiecte sociale. Unul dintre ele a fost derulat şi în Braşov şi anume proiectul de teatrul social. Ramona a strâns în jurul ei mai mulţi voluntari din Braşov, dar şi Olanda, Italia şi Germania şi a creat o echipă de „artişti“. Ideea teatrului social este că implică întotdeauna publicul, fiind o formă prin care se găsesc metode la problemele sociale, cum ar fi, de exemplu, discriminarea, dar e şi o metodă nouă folosită în scop educaţional. Proiectul se numeşte „Act for change“ şi vizează susţinerea persoanelor care sunt discriminate, cum ar fi persoanele cu dizabilităţi, de culoare sau alte probleme.

Obiectiv: India

Ramona luptă de câţiva ani să ajungă în India, ţara care o fascinează cel mai tare. „Mi se pare trist să ştii că există deşert şi Polul Nord, de exemplu şi să nu ajungi niciodată acolo. Vreau să descopăr acea lume, care sunt convinsă că este cu mult diferită faţă de a noastră. M-am interesat despre cultura indiană. Ştiu că deşi au o dezvoltare economică scăzută, sunt în permanenţă veseli“, mărturiseşte Ramona.
Tânăra speră să aibă şansa de a ajunge în India, mai ales că a fost acceptată ca voluntar la o organizaţie din Danemarca, prin intermediul căreia va putea ajunge mai repede la destinaţia mult visată. „Este posibil să stau un an de zile în Danemarca, unde mi se va face instructajul pentru ceea ce va urma să fac acolo“, spune Ramona.

Întrebări şi răspunsuri:

Ce planuri de viitor aveţi?

Peste două săptămâni vreau să plec în Bulgaria şi este o mare provocare pentru mine. Vreau să văd dacă sunt reale toate acele lucruri rele care se spun despre Bulgaria.

Aţi călătorit mult?


Am plecat în străinătate prin AISEC, pe vremea când eram studentă. Am fost în Ucraina, Norvegia, Danemarca, Polonia, Anglia şi Scoţia. 

Ce-i place

„Îmi place să încerc cele mai ciudate feluri de mâncare, să socializez, să călătoresc foarte mult, să fiu pusă în situaţii noi, să călătoresc cu trenul, să merg la teatru şi să joc teatru“, spune Ramona.

Ce nu-i place

„Nu-mi plac oamenii care îmi dau planurile peste cap şi anumite lucruri pe care urăsc să le fac în gospodărie, să calc şi să intind rufele pe sârmă“, povesteşte Ramona.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite