Braşov: Exerciţiu militar după standardele NATO în poligonul de la Cincu (FOTOGALERIE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Exerciţiu militar după standardele NATO în poligonul de la Cincu (FOTOGALERIE)
Braşov: Exerciţiu militar după standardele NATO în poligonul de la Cincu (FOTOGALERIE)

Forţe aeriene şi terestre au „atacat“ ieri un „inamic ce ocupase un stat membru al organizaţiei nord-atlantice“. 

MIG-uri 21 Lancer, un „Hercules“ C-100, elicoptere, blindate, unităţi de artilerie etc., explozii şi focuri de armă au fost câteva dintre „protagonistele“ exerciţiului de ieri desfăşurat în poligonul militar de la Cincu. În judeţul Braşov s-a desfăşurat o parte a simulării de război, în alte şase poligoane din ţară având loc acţiuni similare, concomitent cu exerciţiul de la Cincu.

 Ostilităţile s-au derulat în cadrul exerciţiului naţional „Rouex 09“, operaţiune în care au acţionat forţe aerriene, terestre şi navale, subordonate Statului Major General şi s-au bazat pe un scenariu fictiv al unei campanii incluzând acţiuni militare cu întrebuinţarea forţelor într-o operaţiune de apărare colectivă a teritoriului unor state membre NATO.
Exerciţiu a debutat ieri la orele 11.00, atunci când o formaţiune de avioane Mig 21 Lancer şi aparate aeriene  de recunoaştere fără pilot au început să survoleze poligonul, în căutarea „inamicului“. După câteva momente s-au declanşat ostilităţile, mai multe poziţii fiind bombardate cu precizie. Ulteriror, au intrat în scenariul luptei şi două plutoane de paraşutişti, desantaţi în teatrul de operaţiuni dintre impresionant Hercules C-100. Militarii au desfăşurat acţiuni de recunoaştere şi marcare a ţintelor de la sol, în vederea celui de-al doilea val de atacuri aeriene.

Demonstraţie de forţă

Militarii au simulat şi o acţiune de salvare a unor militari răniţi dintr-un transportor blindat, cu un elicopter medical, „ajutat“ de două MIG-uri şi două elicoptere IAR. Un bombardament spectaculos, făcut din două avioane IAR, concepute şi construite integral în România, a precedat ultima parte a exerciţiului ce s-a desfăşurat pe durata a aproape două ore. Artileria a intrat în acţiune, desfăşurând acţiuni de foc cu toate armele din dotare, reuşindu-se chiar distrugerea unor ţinte aflate la peste 16 km faţă de punctul de plecare a muniţiei.  

Acţiunea s-a încheiat cu prezentarea unor echipamente aflate în diferite stadii de omologare, produse exclusiv de societăţi comerciale ori institute de cercetare din România: de la materiale pentru protecţia demnitarilor, până la vehicule de luptă blindate.

După finalizarea ostilităţilor, cel care s-a ocupat de coordonarea exerciţiului, generalul de brigadă Visarion Neagoe a declarat că „Rouex 09 a fost un succes. La nivel naţional, la organizarea şi derularea lui au luat parte circa 5.000 de militari şi 900 de mijloace de luptă. Exerciţiul de la Cincu şi-a atins obiectivul, aşa că putem să planificăm planul de instrucţie pentru anul viitor“.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite