Muzeu al luptei anticomuniste, înfiinţat la Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exponatele prezintă viaţa de zi cu zi din închisorile comuniste, Foto: arhivă ADS
Exponatele prezintă viaţa de zi cu zi din închisorile comuniste, Foto: arhivă ADS

Minimuzeul despre viaţa de zi cu zi din închisorile comuniste, amenajat la sediul Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politic din Braşov vă aşteaptă să aflaţi mai multe despre ororile acestui regim.

Dorirorii pot vizita minimuzeul de la AFDP, situat din piaţa Sfatului, pe bază de programare. „Condiţiile de acolo, bătăile şi foamea ne-au transformat. Ar fi bine ca tinerii să ne viziteze acum, pentru că cine nu ne caută azi s-ar să nu ne mai găsească mâine", mărturiseşte Octav Bjoza, reşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politic (AFDP) din Braşov.

„Probe vii" din temniţele comuniste

Exponatele din muzeu sunt unice în ţară şi sunt „probe vii" din închisorile comuniste, care „vorbesc" despre mizeria morală, suferinţa fizică, dar şi puterea celor care nu şi-au schimbat principiile nici în faţa celor mai cumplite chinuri.

De aceea, preşedintele AFDP a început să colecţioneze diverse obiecte din perioada de teroare. Un pat supraetajat de detenţie, tăbliţa unui fost sediu al securităţii, o hartă cu peste 200 de locuri de detenţie din România sau listele nominale cu sutele de deţinuţi arestaţi în acea perioadă sunt piesele care reconstituie atmosfera apăsătoare din spatele gratiilor.

Printre acestea se numără şi alte obiecte ale membrilor rezistenţei sau foştilor deţinuţi politic şi mărturii ale supravieţuitorilor rezistenţei din Munţii Făgăraş şi din temniţele comuniste.

Pe viitor, minizeul se va extinde şi se va muta într-un sediu nou, lângă Poarta Schei. Proiectul pentru înfiinţarea noului Muzeu ar putea fi concretiza în cel puţin un an, după ce săptămâna viitoare, va fi semnat un protocol la Bucureşti.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite