Braşov: Monumentele istorice din Braşov şi Sibiu, promovate la televiziunea naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Monumentele istorice din Braşov şi Sibiu, promovate la televiziunea naţională
Braşov: Monumentele istorice din Braşov şi Sibiu, promovate la televiziunea naţională

Episodul al treilea al campaniei „Restaurare“, realizată de Televiziunea Naţională, va include, mâine, prezentarea monumentelor din zona Braşov-Sibiu.

Este vorba despre Cetatea Făgăraşului şi Castelul de la Budila (Braşov), actualul sediu al Primăriei şi Biserica fortificată de la Dealu Frumos (Sibiu),. Documentarul va difuzat duminică, de la ora 16.00, pe TVR1. Filmele de prezentare ale acestor monumente au fost realizate de Ileana Ploscaru Panait.

Campania îşi propune să ceară votul publicului, pentru monumental care merită să să intre în finala pentru câştigarea fondurilor necesare restaurării.Episodul de duminică va începe cu anunţarea câştigătorului din episodul precedent, care va fi ales în baza numărului de voturi primite de la publicul larg din duminica difuzării, până în vinerea următoare, la miezul nopţii.

„Comuna cu trei castele“

Castelul de la Budila, numită şi „comuna cu trei castele“, este situat la 19 km de municipiul Braşov şi 13 km de Săcele. Singurul castel care a păstrat ceva din fastul şi eleganţa castelelor de odinioară este cel al lui Beldy Ladislau, declarat monument istoric. Clădirea adăposteşte în prezent sediul Primăriei locaităţii. Tavanul monumentului rămas aproape intact, la fel de frumos şi impunător ca acum 300 de ani este sculptat în lemn, cu arabescuri şi luceşte de parcă ar fi fost lăcuit recent.

Cetatea Făgăraşului este unicat

Cetatea Făgăraşului (monument din secolele XIV - XVII) este o veche aşezare voievodală care a trecut, rând pe rând, de la un domnitor la altul. Apărată de un şanţ de apă şi ziduri ce odinioară erau puternic fortificate, cetatea păstrează încă un aspect impunător. Cetatea, ridicată în secolul al XIV-lea, şi castelul, construit la jumătatea sec. al XVII-lea, prin dublarea zidurilor exterioare, transformat în fortificaţie de apărare şi reşedinţa princiară, este un monument unicat în ţară şi printre puţinele de acest gen din Europa. Potrivit istoricilor, cetatea a fost una din reşedinţele legendare ale lui Negru Vodă.

Biserică fortificată


Biserica fortificată de la Dealu Frumos a fost construită iniţial ca bazilică romană, în prima jumătate a secolului al XIII-lea. Ulterior, edificiul s-a transformat, din motive strategice. Navele laterale sunt supraînălţate şi boltite în reţea, iar pe partea de vest a navei se ridică un turn cu dublă funcţionalitate. Biserica a fost înconjurată, iniţial, de o fortificaţie rectangulară, cu turnuri de colţ scoase în exterior. În prima jumătate a secolului al XVI-lea, fortificaţia a fost lărgită şi s-a construit un turn pentagonal.

Succes istoric la public

Proiectul „Restaurare“ a fost lansat în 20 septembrie şi deja au fost înregistrate peste 4.800 de voturi din partea telespectatorilor. Pe site-ul www.tvr.ro/restaurare a fost creat un spaţiu în care publicul poate să îşi exprime opiniile şi să pledeze pentru unul dintre monumente.

Monumente din întreaga ţară

În primul episod al programului „Restaurare“, din 20 septembrie, au intrat în competiţie Conacul Marghiloman de la Buzău, bisericile de lemn din judeţul Vaslui şi cetatea dacică de pe Bâtca Doamnei, judeţul Neamţ. În 27 septembrie, în cel de-al doilea episod al campaniei "Restaurare", au fost prezentate trei monumente din zona Banat-Gorj - Sinagoga veche din Cetatea Timişoarei, Calea ferată Anina Oraviţa şi Cula de la Şiacu-Gorj.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite