Braşov: PORTRET/ Viorel Moldovan - Fotbalul se mai joacă şi cu capul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: PORTRET/ Viorel Moldovan - Fotbalul se mai joacă şi cu capul
Braşov: PORTRET/ Viorel Moldovan - Fotbalul se mai joacă şi cu capul

Sosit de patru luni la FC Braşov, Viorel Moldovan a obţinut rezultate notabile în Liga I şi i-a calificat pe „stegari“ în sferturile Cupei României.

În spatele acestor performanţe stă multă muncă, ambiţie, seriozitate şi profesionalism, calităţi pe care trebuie să le aibă un antrenor de succes. După experienţa de la Vaslui, FC Braşov este cea de-a doua echipă antrenată de fostul internaţional. Născut la Bistriţa, tehnicianul braşovenilor a avut o carieră de succes ca jucător profesionist.

Moldovan a activat la cele mai mari echipe din România, cum ar fi Dinamo, Rapid sau Poli Timişoara, dar a trăit experienţe unice la formaţii puternice din străinătate. Actualul antrenor al „stegarilor“ a trecut pe la Fenerbahce Istanbul, FC Nantes, sau Grasshoppers Zurich.

Fostul atacant a debutat la echipa naţională în 1996, sub comanda lui Anghel Iordănescu şi a adunat 70 de prezenţe în tricoul primei reprezentative, pentru care a înscris 26 de goluri. Făcând referire la cele mai frumoase amintiri ale carierei de fotbalist, „Moldo-gol“ a rememorat:

În ordine cronologică, prezenţa la Campionatul Mondial din Franţa, în 1998, a fost un moment de neuitat. Apoi, perioada petrecută  în Turcia m-a făcut să-mi dau seama ce înseamnă fotbalul adevărat, trăit la intensitate maximă“.

În 2000, Moldovan s-a transferat în Franţa, la Nantes, echipă cu care a reuşit să câştige titlul naţional. Antrenorul „galben-negrilor“ s-a retras din activitate la Rapid, iar finalul carierei nu a fost tocmai fericit, din punct de vedere profesional.

 „În 2007 am trăit cea mai mare dezamăgire, atunci când Steaua ne-a eliminat din sferturile de finală ale Cupei UEFA“, a menţionat tehnicianul

Antrenor, din pasiune pentru fotbal

Chiar dacă  a agăţat ghetele în cui, Moldovan nu a stat departe de fotbal şi a intrat în hora antrenorilor. Prima echipă la care a început a fost FC Vaslui, iar din vara lui 2009, acesta pregăteşte pe FC Braşov.

Fotbalul este ca un drog, nu poţi renunţa la el. Chiar dacă suferi câteva zile, îţi revii şi apoi mergi mai departe. Mi-am zis că ar trebui să încerc să antrenez, iar după cinci ani o să trag linie. Nu vreau să mă mint singur, iar dacă nu o să am rezultate, o să renunţ“, este de părere Viorel Moldovan.

De la numirea la FC Braşov, Moldovan îşi petrece cea mai mare a timpului alături de fotbalişti, analizând jocul echipelor adverse şi pregătind în cele mai mici detalii fiecare meci.

Îmi place ceea ce fac şi vreau să-mi fac meseria cât mai bine cu putinţă“. Chiar dacă stă departe de familie, interlocutorul se simte bine la Braşov: „M-am acomodat foarte bine, iar în Ardeal mă simt cel mai bine. Cu soţia şi cei doi băieţi vorbesc la telefon şi ne vedem cam o dată pe lună. Când am timp, merg să-i vizitez la Bucureşti“.   

Întrebări şi răspunsuri

Ce pasiuni aveţi, în afara fotbalului?

Îmi place muzica bună şi să vizionez un film care merită văzut. Sunt un fan al rock-ului şi ascult AC/DC şi Metallica. În rest, timpul liber mi-l petrec în familie, alături de cei doi copii ai mei, Luca şi Francesca.

Cum vedeţi fotbalul românesc peste 10 ani?

În primul rând este nevoie să se investească serios pentru a avea performanţe. Dacă nu vor mai exista scandaluri şi interese, cu siguranţă putem ajunge între primele zece forţe fotbalistice ale Europei. 

Ce-i place

„Trebuie să recunosc că sunt un gurmand şi ador mâncarea tradiţională românească, dar îmi place şi bucătăria asiatică. Mă relaxeză pescuitul şi iubesc natura şi animalele“.

Ce nu-i place

„Nu-mi plac oamenii mincinoşi, care vor să-i manipuleze pe ceilalţi. Acesta este şi motivul pentru care urăsc politica şi nu mă interesează acest fenomen“.

PROFIL


Născut.
8 iulie 1972, Bistriţa.

Studii.
Absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, Bistriţa.

Familie. Căsătorit, are doi copii.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite