„Mituitorul“ şefului DNA Braşov, trimis la rejudecare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ieri rejudecarea de către Curtea de Apel Bucureşti a apelurilor în dosarul de corupţie al fostului preşedinte al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului, Florentin Scaleţchi, acuzat de procurorii anticorupţie de trafic de influenţă.

Instanţa supremă a decis, marţi, casarea sentinţei Curţii de Apel Bucureşti prin care Florentin Scaleţchi era condamnat la închisoare cu executare şi trimiterea dosarului acestuia la această instanţă pentru rejudecarea apelului.

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în acest caz este definitivă.

Atât la Tribunalul Bucureşti, unde s-a judecat fondul acestui proces, cât şi la Curtea de Apel Bucureşti, în faza de apel, Florentin Scaleţchi a fost condamnat la şase ani de închisoare pentru corupţie.

Totodată, Florentin Scaleţchi a fost achitat pentru una dintre faptele de trafic de influenţă, cea pentru care a fost absolvit de vină şi Ilie Mărgean, inculpat în acelaşi proces cu fostul preşedinte OADO.

Potrivit procurorilor DNA, în cursul anului 2005, în calitate de preşedinte al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului, Florentin Scaleţchi a pretins de la o persoană, care ulterior l-a denunţat, suma de 20.000 de euro. Scaleţchi ar fi primit, în trei tranşe, echivalentul acestei sume reprezentând 24.000 de dolari. În schimb, acesta a lăsat să se creadă că are influenţă asupra magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală, pentru reducerea, la judecarea recursului, a pedepselor ce fuseseră aplicate denunţătorului de către instanţa inferioară, spun anchetatorii.

Urmărirea penală efectuată în cauză a mai relevant că, în perioada aprilie-octombrie 2006, pe fondul cercetării a doi denunţători pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală într-un dosar aflat pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Braşov, Scaleţchi a lăsat să se creadă că are influenţă asupra procurorului şef al acestei structuri, pentru a-l determina să tergiverseze cursul anchetei şi să adopte în cauză o soluţie favorabilă denunţătorilor, susţine DNA.

În schimbul traficării influenţei sale în acest scop, Scaleţchi ar fi pretins de la cei doi suma de 25.000 de euro, din care a primit 17.000 de euro şi 2.000 de lei, în mai multe tranşe, fiind prins în flagrant delict în data de 1 noiembrie anul trecut, în timp ce primea ultima tranşă, de 10.000 de euro.

De asemenea, în cursul lunii octombrie 2006, în calitate de preşedinte al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului, inculpatul ar fi pretins şi primit de la un denunţător suma de 2.500 de euro, alături de suma de 5.000 de euro, despre care a susţinut că reprezintă taxele necesare pentru eliberarea unei legitimaţii antedatate pe numele denunţătorului în calitate de membru al OADO. Cu prilejul eliberării respectivei legitimaţii pe numele denunţătorului, inculpatul Scaleţchi a atestat împrejurări necorespunzătoare adevărului privitoare la data emiterii respectivului înscris, acesta fiind antedatat.

Din probele administrate de procurori în aceleaşi dosar a mai reieşit că, în perioada iunie-octombrie 2006, pe fondul demersurilor efectuate de Ilie Mărgean pentru obţinerea transferării fiului său, Valter Leonard, în România, în vederea continuării executării pedepsei de 18 ani închisoare aplicate de autorităţile judiciare spaniole, Florentin Scaleţchi ar fi pretins şi primit de la acesta, în mod eşalonat, foloase în sumă totală de 8.000 de euro (respectiv, suma de 7.500 euro în numerar, iar diferenţa reprezentând produse alimentare). În schimb, Scaleţchi ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra unor funcţionari din cadrul Ministerului Justiţiei şi Interopol, pentru derularea formalităţilor necesare procedurii de transfer a condamnatului Valter Leonard Mărgean. Pentru această acuzaţie cei doi au fost găsiţi nevinovaţi.

Potrivit DNA, în primăvara anului 2006, în calitate de preşedinte al OADO, Scaleţchi ar fi pretins de la un denunţător suma de 10.000 euro, din care a primit, suma de 5.000 euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unor magistraţi din cadrul Curţii de Apel Ploieşti şi din cadrul parchetului de pe lângă această instanţă, pentru a-i determina să adopte o soluţie favorabilă denunţătorului, într-un dosar penal în care acesta era cercetat pentru fapte de înşelăciune şi fals în declaraţii.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite