„Misiune imposibilă“ pentru salvarea unei păsări, la Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei tineri au făcut eforturi pentru a salava o pasăre insectivoră, înfometată şi speriată. Pasărea a fost găsită de o tânără, care a luat-o acasă şi a hidratat-o cu ajutorul unei seringi. La Zoo, puiul a fost refuzat din lipsă de de spaţiu.

Fiind vorba despre o pasăre insectivoră, Andreea Stancu a fost nevoită să vâneze muşte pentru a hrăni pasărea. „Îmi parcam scuterul în faţa unei sucursale de bancă pe strada 15 Noiembrie şi era să o calc. La început nu mi-am dat seama ce este.

Cert este că avea aripile desfăcute şi zăcea pe caldarâm, ca o cârpă. Mi-am imaginat că este o pasăre răpitoare, pentru că semăna cu o bufniţă şi am început să caut informaţii pe net. Aşa am aflat că trebuie să-i prind insecte ca să o pot salva", povesteşte Andreea Stancu, 29 de ani, funcţionar bancar.

image

Click pe imaginile de mai sus pentru o fotogalerie cu pasărea salvată!

Indiferenţă incredibilă

Tânăra s-a grăbit să ducă pasărea la veterinar. Deshidratată şi aflată în imposobilitatea de a zbura, pasărea nu avea nevoie decât de mai multă hrană pentru a-şi reveni. Medicii nu şi-au putut lua angajamentul decât pentru trimiterea păsării la o asociaţie de protecţie a păsărilor din Covasna, dar nu şi pe aceea de a o hrăni.

Şi la Zoo salvatorii păsării au întâmpinat reticenţă. „Am sunat la Zoo, dar ni s-a spus că nu o pot primi pentru că nu mai au medic veterinar, ci doar stomaolog. Ne-au explicat că parcul este în renovare şi că au fost nevoiţi să înghesuie păsările în cuşti", ne-a relatat Adriana Baboi, care a pus umărul la salvarea păsării alături de prietena sa Andreea.

În încercarea de a salva pasărea de la moarte, tinerii au încercat să ia legătura cu o asociaţie de protecţie a păsărilor rare din Sfântul Gheorghe, judeţul Covasna. „Am sunat la Asociaţia «Rara Avis» din Sfântul Gheorghe, dar numărul nu este alocat. Am reuşit să facem rost de numărul preşedintelului, dar are telofonul închis. Nu mi se pare normal să nu existe o asociaţie de acest tip în Braşov", a spus Claudiu Pantazi, unul dintre salvatorii păsării.

Pentru că toate uşile le-au fost închise tinerii au continuat să vâneze insecte ca să poată hrăni pasărea. Îngrijirea păsării a intrat în misiunea uneia dintre tinere care a luat-o cu ea la serviciu. „Am pus-o într-o cutiuţă şi am tinut-o pe biroul meu, la răcoare. Din când în când i-am dat apă cu seringa", a povestit Adriana Baboi. Într-un final dureros, pasărea a ajuns în îngrijirea Asociaţiei „Milioane de Prieteni" din Braşov.

Părerea specialistului

ll Reporterii Adevărul au luat legătura şi cu specialistul ornitolog Dan Traian Ionescu. „Este vorba despre o drepnea neagră, specie asemănătoare rândunicii, care deja a plecat spre sud. Acest exemplar a suferit probabil o lovitura sau are o boală, e greu de spus. În mod normal ea zboară foarte repede şi la înălţime. Dacă nu se înzdrăveneşte şi nu zboară este pierdută", a spus specialistul.

Drepnelele negre cuibăresc în crăpăturile clădirilor înalte din oraşe, iar la sfârşit de iulie migrează spre sud. Se hrănesc cu insecte foarte mici la înălţime mare.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite