Mircea Bucă a format generaţii întregi de handbaliste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Antrenorul braşovean a activat patru sezoane pe banca naţionalelor de tineret şi junioare. Jucătoare precum Beşe, Brădeanu sau Amariei au fost lansate în handbalul mare de tehnicianul de la poalele Tâmpei.

Născut la Târnăveni, Mircea Bucă a fost un copil vioi, fiind pasionat de tot ceea ce însemna sport. De aceea, braşoveanul a ales să înveţe la Liceul cu Program Sportiv din Braşov, pe care l-a absolvit în 1968. Sub îndrumarea profesorului Dumitru Popescu Colibaşi, Mircea Bucă s-a îndrăgostit de handbal, domeniu în care a activat aproape patru decenii. După câţiva ani petrecuţi ca jucător la Clubul Sportiv Dinamo, antrenorul emerit a ales să se dedice în totalitate meseriei de antrenor începând din anul 1980.  

După 15 ani petrecuţi pe banca Rulmentului Braşov, Mircea Bucă se ocupă în prezent cu antrenarea copiilor de la Liceul cu Program Sportiv din Braşov. Tehnicianul braşovean a debutat la conducerea tehnică a „rulmentistelor" la doar 32 de ani,  în sezonul competiţional 1983-1984, avându-l coleg pe Remus Drăgănescu.

„Colaborarea cu Remus Drăgănescu a fost întotdeauna foarte bună. Când am ajuns eu la echipă, Rulmentul era o formaţie bine sudată, organizată, iar la debutul meu ca antrenor am reuşit performanţe bune, echipa clasându-se pe locul doi în Liga Naţională", a declarat Mircea Bucă.

Antrenorul Marianei Târcă

Mircea Bucă a avut sub conducerea tehnică la Rulmentul jucătoare celebre precum Irene Oancea sau Mariana Târcă. „În primăvara anului 1984, chiar în ziua în care Mariana Târcă împlinea 21 de ani, Rulmentul avea un meci foarte important cu echipa din Constanţa. În glumă, înainte de meci, coechipierele i-au transmis că ar fi bine să marcheze 21 de goluri. Ceea ce părea o glumă s-a adeverit, iar Mariana Târcă marcase deja 21 de reuşite cu 2-3 minute înainte de final, moment în care a fost scoasă de pe teren pentru a nu strica acest moment", îşi aminteşte Bucă.     

Echipă de suflet

La Rulmentul Braşov, bărbatul a fost considerat „o manta pentru zilele cu ploaie", fiind chemat pe banca braşovencelor de fiecare dată când echipa mergea prost. Colaborarea cu Remus Drăgănescu s-a încheiat în 1989, an în care Mircea Bucă a devenit antrenor principal la Rulmentul. După 11 sezoane în care a menţinut echipa în prima parte a clasamentului Ligii Naţionale, aventura lui printre „rulmentiste" s-a încheiat la mijlocul anului 2000, odată cu numirea în funcţia de preşedinte la Rulmentul a lui Radu Leţa.

Chiar dacă a fost dat afară de la formaţia braşoveană, Mircea Bucă nu a avut resentimente şi a revenit pe banca echipei de suflet în 2004, însă, doar pentru câteva luni. Culmea ironiei, antrenorul emerit a fost înlocuit chiar de fosta lui elevă, Mariana Târcă.

„Nu am niciun regret după această activitate ca antrenor la Rulmentul. De fiecare dată am revenit cu plăcere la echipă şi am încercat să fac tot posibilul să obţinem rezultate pe măsură. Sper ca în scurt timp, Rulmentul să redevină o forţă în handbalul feminin autohton", a încheiat Mircea Bucă.

Întrebări şi răspunsuri

Ce amintiri plăcute aveţi din întreaga activitate?

Fiecare meci a fost o plăcere, dar partidele din cupele europene au fost cu adevărat speciale şi am trăit la intensitate maximă fiecare minut din meciurile europene. Am avut şi momente grele, pe care le-am trecut cu brio.

Care este cea mai valoroasă sportivă antrenată de dvs?

Am colaborat cu multe jucătoare de valoare, dar Irene Oancea sau Mariana Târcă aveau sclipiri de geniu. Erau handbaliste pe care te puteai baza fiindcă îţi rezolvau orice meci.

Ce-i place

„Ador să mă plimb vara în aer liber şi să am grijă de florile mele din grădină. Nu mi-a dispărut nici plăcerea pentru antrenorat şi mă bucur de fiecare zi petrecută alături de sportivii mei", a precizat Mircea Bucă.

Ce nu-i place

„Mă deranjează falsitatea oamenilor şi caracterul unor persoane care nu au curajul să-ţi spună în faţă ceea ce cred despre tine. Nu am suportat niciodată oamenii care au un caracter dubios", crede antrenorul.

PROFIL

Născut. 28 mai 1951, Târnăveni.

Studii. Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport Babes-Bolyai, Cluj-Napoca.

Familie. Căsătorit.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite