Braşov: Ministerul Culturii nu vrea să-şi recunoască greşelile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Ministerul Culturii nu vrea să-şi recunoască greşelile
Braşov: Ministerul Culturii nu vrea să-şi recunoască greşelile

În urma publicării ieri a unui material intitulat “Ministerul Culturii nu găseşte pericolul de accidente nici după ce acestea se produc!”, astăzi am primit un drept la replică, în care, însă, nu sunt lămurite problemele de fond ale cazului Cetăţii Râşnov.


Astfel, în cadrul documentului menţionat, se specifică: “Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional atrage atenţia asupra faptului că, în cel de-al treilea punct al Concluziilor Preliminare ale Raportului întocmit de Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional - document transmis în luna mai 2009 Primăriei Râşnov şi publicat miercuri, 23 septembrie 2009, pe site-ul ministerului -, este specificat faptul că "dezvelirea unor suprafeţe importante ale zidului de incintă, sub cota terenului (făcută strict în scopul amenajării circuitului turistic, fără a respecta topografia istorică a sitului şi cu atât mai puţin - potenţialul arheologic al zonelor definitiv dezafectate), fără să se ţină seama de consecinţele grave asupra stabilităţii monumentului, poate conduce la prăbuşirea zidului".

Faţă de conţinutul dreptului la replică citat, trebuie menţionat faptul că articolul care i-a nemulţumit pe oficialii Ministerului Culturii a luat în discuţie capitolul referitor la securitatea persoanelor care intră în Cetate, iar în document se specifică, aşa cum am citat: "riscuri pentru vizitatori şi personal: nu este separat şi securizat spaţiul de vizitare de cel inaccesibil". Trebuie remarcat faptul că raportul, chiar şi preliminar, nu conţine nici o propoziţie despre balconul care a căzut.

Pe de altă parte, mai este de amintit că în cadrul raportului menţionat se precizează: “Concluziile de mai jos au ca fundamentare cele observate la faţa locului (Cetatea Râşnov, monument istoric de grupa A, înscris în Lista Monumentelor Istorice cu nr. BV-II-a-A-11755) documentaţia pusă la dispoziţia membrilor comisiei de către MCCPN  - documentaţiile tehnice elaborate pentru Cetatea Râşnovului respectiv o parte a documentaţiei arheologice existente. Deplasările la faţa locului au fost făcute în perioada lunii mai – iulie 2009”.
Faţă de aceste afirmaţii ne permitem să observăm că în timpul celor trei luni de observaţii la faţa locului, nu cinci, cum greşit am menţionat în articolul contestat, specialiştii Ministerului nu au descoperit că balconul care s-a prăbuşit marţi seară se află în pericol de a cădea. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite