Braşov: Ministerul Culturii confirmă distrugerile din Cetatea Râşnov (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Ministerul Culturii confirmă distrugerile din Cetatea Râşnov (GALERIE FOTO)
Braşov: Ministerul Culturii confirmă distrugerile din Cetatea Râşnov (GALERIE FOTO)

Prăbuşirile zidurilor cetăţii pot continua oricând din cauza lucrărilor ilegale efectuate de către fostul administrator al cetăţii ţărăneşti.

Ministerul Culturii s-a pronunţat recent cu privire la distrugerile din Cetatea Ţănrănească Râşnov. Chiar dacă raportul întocmit de către comisia de specialitate din minister nu a fost încă finalizat, prof. dr. Szabo Balint, unul dintre experţii care s-a ocupat de studierea intervenţiilor din cetatea, le-a trimis edililor un raport preliminar. Acesta a confirmat distrugerile efectuate în cetate în perioada în care aceasta a fost administrată de către o firmă privată şi totodată,  i-a atenţionat pe edili că prăbuşirile zidurilor pot continua oricând. Acesta a mai meţionat este necesară delimitarea zonelor de risc, precum şi interzicerea aceesului turiştilor în respectivul perimetru. „În anii anteriori s-au efectuat decopertări ample de pământ din apropiere zidurilor de incintă, modificând esenţial gradul de încastrare a zidurilor. Decopertările nu au fost urmate de lucrări de consolidare ale zidurilor, astfel s-au produs deja accidente tehnice, fiind zone de zid prăbuşite în incintă”, a precizat Szabo în raportul trimis edililor.

Patrimoniu distrus


De asemenea, Primăria Râşnov a comandat o expertiză specializată şi Institutului de Arheologie şi Istoria Artei din cluj Napoca. Una dintre concluziiile la care a ajuns prof. dr. Adrian Rusu, expert al Ministerului Culturii, a fost că  Cetatea Râşnov nu mai are patrimoniul său istorico-monumental controlabil. „Peste tot în obiectivul istoric s-au produs distrugeri iremediabile. Este cea mai amplă, agresivă şi mai neruşinat de ilegală succesiune de intervenţii asupra unui monument istoric din România de după anul 1989”, a precizat dr. Adrian Andrei Rusu, expert al Ministerului Culturii şi Cultelor, în domeniul protejării monumentelor istorice.

Apel la preşedintele Băsescu

Acesta a confirmat că atunci când s-au efectuat aşa-zisele lucrări de renovare nu s-a ţinut seama de faptul că zidurile vechi erau menite să susţină construcţii şi acoperişuri uşoare şi s-a turnat beton. „În câteva zone „restaurate” după sistemul arătat, s-au constatat fenomene de constituire a unor fisurări, „nişe”, ori chiar prăbuşiri ale zidăriilor vechi, lăsându-le suspendate pe cele noi”, Andrei Rusu.
De asemenea, situaţia cetăţii a ajuns şi în atenţia preşedintelui Traian Băsescu. Dan Dimăncescu, consulul onorific al României în SUA, i-a cerut acestuia sprijinul în cazul acestui monument unic prin valoare şi importanţă istorică naţională.

Plângere penală

Rapoartele au fost trimise şi Poliţiei, Primăria Râşnov intentând o plângere penală firmei private, care a administrat până vara trecută monumentul. „De la momentul semnării contractului de asociere cu această firmă, Primăria  nu s-a mai implicat în luarea unor decizii în ceea ce priveşte construcţiile din cetate. Din 2004, de când am preluat funcţia de primar m-am opus continuării acestor lucrări, cu toate că Ministerul Culturii le-a permis. Fostul administrator nu dorea decât să transforme cetatea într-un hotel”, a declarat primarul Adrian Veştea.

Primăria începe restaurarea

Primăria Râşnov a întocmit deja caietele de sarcini pentru selectarea constructorului în vederea executării lucrărilor urgente de protejare a monumentului, unde zidul e în pericol de a se dărâma. „Am izolat zona, pentu a nu fi un pericol pentru turişti. Aşteptăm raportul final al Ministerului Culturii şi măsurile ce trebuie luate. Unde e cazul, pentru că multe sunt construcţii ilegale, probabil o să trecem la demolarea lor: turnurile de apă, teresa bar restaurant, din curtea interioara, imitaţia de fundaţia de capelă, grajdurile, cortul de pe terasă...”, a declarat pentru „Adevărul de Seară” istoricul Nicolae Pepene, consilier la Primăria Râşnov.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite