Mihai Moraru a vrut să devină june, de dragul tradiţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Mihai Moraru face parte din gruparea Junilor Braşovecheni
Braşov: Mihai Moraru face parte din gruparea Junilor Braşovecheni

După şase ani de când a devenit june, tânărul a fost numit preşedinte la gruparea Braşovechenilor.

De când se ştie, Mihai Moraru a fost îndrăgostit de folclor şi de toate tradiţiile populare. I-au plăcut obiceiurile strămoşeşti aşa de mult, încât din timpul liceului a vrut cu orice preţ să devină June, să simtă că poate contribui şi el cu ceva la perpetuarea obiceiurilor populare. „În 1999 am devenit June. M-am înscris la Braşovecheni pentru că locuiesc în Stupini şi de ei aparţin. Aveam câţiva colegi de şcoală care erau Juni şi ei m-au încurajat şi m-au susţinut", spune cu mândrie Mihai Moraru. Până în 2004 a fost un simplu membru în grupul Braşovechenilor, iar din 2005 a devenit preşedintele societăţii care administrează ceata. „Fostul preşedinte a murit, iar restul membrilor  m-au ales pe mine preşedinte, deşi eram cel mai nou". Statutul de preşedinte nu are însă nicio legătură cu structura gupului de juni. Aşa că, la fel ca în armată, toţi membrii trebuie să se supună coordonatorilor.„ Avem nişte conducători, un steag de luptă. Inclusiv eu mă supun conducătorilor pentru că eu nu am niciun grad în cadrul grupului", explică braşovecheanul.

Grupul cel mai numeros şi mai emancipat

Braşovechenii sunt grupul cu cei mai mulţi şi mai tineri membri. „Arealul din care provenim este foarte larg: str. Lungă, Stupini, Bartolomeu şi de aceea suntem foarte mulţi. Faţă de celelalte grupuri, junii Braşovecheni sunt mai deschişi, mai modernişti pentru că şi ca vârstă sunt mai tineri decât restul". Totuşi, costumul Braşovechenilor este cel mai aproape de cel original. „Noi avem un costum tradiţional în alb şi negru, spre deosebire de albiori şi roşiori care au cămăşile făcute cu paiete. Sunt câteva elemente care s-au moştenit, elemente ancestrale dacice. Se poate vedea că nu avem nimic roman în costumele noastre, nici calul nu are armură", a completat junele.

Clădirea Operei de astăzi a fost construită de Braşovecheni

Întotdeauna Braşovechenii au fost mai aparte decât restul junilor. „E singurul grup de dincolo de cetatea săsească. Aşa că Braşovechenii au fost nevoiţi să se descurce singuri, nu au prea avut sprijin de la cei din Şchei", a explicat preşedintele. În perioada interbelică, activitatea junilor din Braşovul Vechi a fost foarte vastă. Mai ales în domeniul cultural, tinerii organizau şi participau la foarte multe activităţi sociale şi culturale. „Tot atunci s-a construit, din banii junilor, şi căminul cultural. S-a primit teren de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului" şi s-a construit casa de cultură, unde acum funcţionează Opera din Braşov. Clădirea a rămas neschimbată faţă de cum a fost construită atunci. Singura diferenţă este că nu mai are balconul din faţă", spune cu mândrie Mihai Moraru.

Ce-i place

„Îmi plac foarte mult caii. Sunt pasionat de echitaţie. Este unul dintre motivele pentru care mi-am dorit să devin June".

Ce nu-i place

Mihai Moraru spune că îl doare sufletul când vede că lucrurile tradiţionale şi autentice încep să se degradeze din ce în ce mai mult.

Cum trebuie îmbrăcaţi caii pentru defilare?

Fiecare cal trebuie îmbrăcat într-un harnaşament din piele, foarte bine făcut. Trebuie să fie un harnaşament sănătos, corect făcut. Trebuie respectate anumite simboluri, nu aşa la întâmplare după cum consideră fiecare că e frumos. Tricolorul nu trebuie să lipsească, se respectă foarte mult culorile tricolorului.

Credeţi că băieţii dvs vor duce mai departe tradiţia junilor?

Eu aşa aş vrea. Fiul cel mare are deja costumul lui şi îl iau cu mine la toate manifestările noastre. Îl văd că e foarte mândru de treaba asta şi se laudă la grădiniţă că tata e june şi merge cu calul. Pentru el e o activitate foarte importantă şi ţin mult să o continue pentru că altfel se va pierde obiceiul. Băiatul cel mic este, deocamdată, prea mic.

Anul naşterii: 1976, Braşov

Studii: Facultatea de Mecanică Fină

Familie: soţie şi doi băieţi

Ocupaţie: inginer, are propria afacere de transport internaţional

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite