Braşov: Ana-Maria Mesaroş, cel mai sexy muzeograf

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Ana-Maria Mesaroş, cel mai sexy muzeograf
Braşov: Ana-Maria Mesaroş, cel mai sexy muzeograf

Ana-Maria Mesaroş este curator la Muzeul de Istorie Naturală, muzeograf la cel de Istorie a Farmaciei şi face un studiu faunistic pe gasteropodele de lângă oraşul Făgăraş.

Profil

Născută: 18 august 1985, Făgăraş
Studii: Facultatea de Ştiinţe, specializarea Ecologie şi Protecţia Mediului
Familie: Necăsătorită

Câţi dintre voi ştiţi cu ce se ocupă malacologia? Şi dintre cei care cunoaşteţi, câţi sunteţi pasionaţi de această ramură a zoologiei? Nu prea sunteţi, nu? Şi probabil că nu v-aţi aştepta ca o tânără şi frumoasă fată, aşa cum este Ana-Maria Mesaroş, să studieze moluştele. Da, chiar asta face, şi acum lucrează la un studiu faunistic despre gasteropodele (melcii) din zona natală, Făgăraş. Ana-Maria Mesaroş este curator la Muzeul de Istorie Naturală Sibiu din 15 decembrie 2008 şi are în grijă colecţia de malacologie. Asta înseamnă un univers care cuprinde peste 510.000 de piese, de la cele mai mici şi vechi scoici până la cele mai mari şi neobişnuite cochilii de melci. „E una din cele mai complete colecţii de malacologie de la noi din ţară, foarte importantă mai ales pentru cei care o studiază. Ceea ce este expus publicului vizitator este infim pe lângă multitudinea de piese din depozit. Doar specialiştii, însoţiţi de mine sau de un muzeograf, au accesul la întreaga colecţie pentru diferite studii. Iar eu mă simt privilegiată că am posibilitatea să analizez aceste piese. La naturale este o bancă de date, iar dacă vrei să faci un studiu evolutiv al speciilor, singurul loc în care îl poţi face este muzeul. Fiecare obiect este un nivel de informaţie“, povesteşte Ana-Maria.

Lucrul în muzeu, împlinirea unui vis

Au atras-o mereu obiectele vechi şi tot ce are legătură cu natura, iar lucrul în Muzeul de Istorie Naturală i se potriveşte ca o mănuşă. Numai că, în liceu, îşi dorea să facă Facultatea de Medicină.
Îmi plăcea mult biologia în liceu şi voiam să mă fac medic. Bine că am intrat la locurile cu taxă şi am renunţat în favoarea ştiinţelor. Nici nu-mi imaginam că o să lucrez într-un muzeu. Sunt o iubitoare de natură şi pentru mine este ca un vis că pot să ating, să studiez piese din mai multe perioade ale istoriei“, mărturiseşte tânăra. Pe lângă studiile de malacologie şi activităţile de curator la Naturale, Ana-Maria este din acest an şi muzeograf la Muzeul de Istorie a Farmaciei.
Sunt lucruri interesante şi aici, dar la naturale parcă trece timpul mai repede“, declară râzând muzeograful. „Este un atuu să cunoşti cât mai multe secţii şi colecţii. La Muzeul de Istorie a Farmaciei, colecţia este mai mică decât cea de la naturale, are 6.700 de piese, dar este la fel de importantă, chit că nu mulţi oameni ştiu de existenţa acestui muzeu“, precizează Ana-Maria. Ea este uimită cum vin oameni din alte ţări special ca să vadă Muzeul de Istorie a Farmaciei, cel mai important de acest gen din România, şi cea mai mare parte din sibieni n-au nici cea mai mică idee de comoara din Piaţa Mică.

Ce-i place
„Cititul, drumeţiile în natură, fotografiile şi muzeele. În orice oraş merg, vizitez muzeele. Cel mai mult mi-a plăcut Muzeul Vaticanului pe care l-am vizitat anul trecut, după terminarea facultăţii. Două zile şi multe băşici în tălpi mi-au luat ca să reuşesc să văd cât de cât ce este acolo“, povesteşte Ana-Maria.

Ce nu-i place
„Nu-mi place favoritismul şi făţărnicia. Eu sunt foarte directă, când nu-mi place ceva, spun omului în faţă. Alt lucru care nu-mi place la oameni este slăbiciunea şi faptul că se dau bătuţi dacă nu reuşesc din prima. Am avut noroc să fiu înconjurată de oameni ambiţioşi“, precizează mozeograful.

Întrebări şi răspunsuri

Ce planuri ai?

Pentru început, să termin masterul ca apoi să continuu cu doctoratul. În cadrul muzeului avem proiecte educaţionale, expoziţii şi îmi doresc să vină câţi mai mulţi vizitatori. Ideea este că vreau să rămân în muzeu în continuare, pentru că îmi place.

De ce nu sunt mulţi vizitatori la Muzeul de Istorie a Farmaciei?
Pentru că, în afară de farmaciste, oamenii nu ştiu că există aşa ceva în Sibiu. Şi sunt multe lucruri interesante la acest muzeu. Primul este chiar clădirea, care este o farmacie de la anul 1600. Străinii, în special din Germania, vin în număr mare, dar turiştii români sunt foarte puţini.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite