Medalie cu chipul lui Dumitru-Dorin Prunariu, decernată la Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medalia va fi înmânată cu ocazia împlinirii a 30 de ani de când braşoveanul Dumitru-Dorin Prumariu a păşit în cosmos.

Elevii şi braşovenii pasionaţi de călătoriile în spaţiu au prilejul să vorbească cu Dumitru-Dorin Prunariu, primul şi singurul român care a ajuns în spaţiu. Prima zi a evenimentului, adică duminică, 15 mai, va fi dedicată sosirii invitaţilor la Braşov, urmând ca luni, marţi şi miercuri să aibă loc majoritatea evenimentelor aniversare.

Luni, braşoveanul Dumitru-Dorin Prunariu, împreună cu colegul cu care a zburat în cosmos, Leonid Popov (Rusia), dar şi cosmonauţii Bertalan Farkas (Ungaria) şi Aleksandr Aleksandrov (Bulgaria) vor vizita Colegiul Naţional de Informatică „Grigore Moisil" (liceul absolvit de braşoveanul Prunariu, unde va fi inaugurată o sală de cursuri cu numele său), Colegiul Naţional „Aprily Lajos" şi Universitatea „Transilvania".

Ziua de marţi va fi dedicată sesiunilor de comunicări, în cadrul cărora doritorii pot asculta un scurt istoric al aeronauticii şi cosmonauticii româneşti. În aceeaşi zi, la Cercul Militar, meritul lui Prunariu va fi încă o dată recunoscut de comunitatea braşoveană, prin înmânarea unei medalii cu chipul său. Nici viitorii cosmonauţi, studenţi ai Academiei Forţelor Aeriene „Henri Coandă" nu au fost uitaţi. Începând cu ora 12.00, ei vor fi vizitaţi de Dumitru Prunariu şi invitaţii săi.

Singurul român în spaţiu

Dumitru Prunariu s-a născut la 27 septembrie 1952, la Braşov. Este primul şi singurul român care a ajuns în cosmos. Prin zborul lui Dumitru Prunariu în spaţiu, în perioada 14-22 mai 1981, România a devenit a noua ţară din lume care îşi promova capacitatea ştiinţifică în spaţiul extraatmosferic, prin intermediul unui cosmonaut propriu. În expediţia sa, cosmonautul braşovean s-a aflat la bordul navei cosmice „Soiuz 40" şi al laboratorului spaţial „Saliut-6".

Prin zborul său în spaţiul cosmic, Dumitru Prunariu a ajuns să fie cel de-al 103-lea pământean în cosmos. În 1981, braşoveanul a primit distincţia de erou al României şi Uniunii Sovietice, pentru îndeplinirea, cu succes, a primei misiuni spaţiale româno-sovietice. Mai târziu, astronautul a primit medalia „Yuri Gagarin" a Federaţiei Astronautice Internaţionale, medalia de aur „Mermann Oberth" şi Ordinul Steaua României în gradul de Mare Ofiţer pentru activitatea sa profesională.

Recent, braşoveanul Dumitru Prunariu a fost decorat, la Kremlin, de preşedintele Rusiei la împlinirea a 50 de ani de la primul zbor al omului în spaţiu.

 40.000 de lei au fost alocaţi de Consiliul Judeţean pentru sărbătorirea marelui cosmonaut.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite