Braşov: Maternitatea rămâne fără laborator de analize

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Maternitatea rămâne fără laborator de analize
Braşov: Maternitatea rămâne fără laborator de analize

Consiliul Judeţean a decis să externalizeze laboratorul, întrucât nu existau fonduri pentru întreţinerea sa. Acest lucru a dus la periclitarea actului medical, respectiv aprovizionarea intermitentă cu reactivi şi imposibilitatea efectuării analizelor pentru pacienţi.

Consiliul Judeţean a aprobat astăzi în şedinţa de plen externalizarea laboratorului de analize al Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Dr. Ioan Sbârcea”. Consiliul de Administraţie al unităţii sanitare a cerut acest lucru încă de la finele anului trecut, în principal din cauza faptului că actul medical nu se mai putea desfăşura în condiţii optime ţinând cont de dotările depăşite, ale căror costuri de întreţinere sunt mult prea mari. De asemenea, incertitudinea bugetului alocat şi lipsa resurselor financiare a dus şi la aprovizionarea intermitentă cu reactivi a laboratorului şi implicit, efectuarea unui număr mai mic de analize sau chiar imposibilitatea realizării unora dintre ele.

Spaţiu impropriu de funcţionare

Un alt impediment îl constituie şi spaţiul în care funcţionează în prezent, laboratorul. Acesta nu este conform normelor  impuse de către Ministerul Sănătăţii ceea ce a dus la funcţionarea sa pentru mult timp în condiţii minime igienico-sanitare. Conducerea unităţii a susţinut că nu are banii necesari efectuării lucrărilor necesare de reabilitare şi reamenajare. „Laboratorul efectuează un număr redus de analize medicale şi nu poate asigura efectuarea unora uzuale sau mai deosebite care sunt absolut necesare stabilirii unui diagnostic precose şi precis şi instituirii unei terapii adecvate”, a precizat directorul medical, dr. Ghoerghe Preda, în nota de fundamentare adresată conducerii instituţiei. Din această cauză, în ultimii doi ani, Maternitatea braşoveană a fost nevoită să apeleze la serviciile unor laboratoare private.

Lipsă de personal

Externalizarea serviciului a fost determinată şi de lipsa de personal. Laboratorul trebuie să funcţioneze în mod normal cu doi medici, un biolog şi şase asistente, dar chiar dacă s-au dat numeroase concursuri, trei posturi de asitent şi unul de medic au rămas în continuare libere.
„În toate ţările occidentale, în managementul unităţilor sanitare, serviciile conexe actului medical din spitale sunt externalizate. Este un lucru foarte bun, fiincă medicii îşi pot desfăşura activitatea fără a avea bătăi de cap cu alte probleme”, a explicat consilierul judeţean Aurel Ionel.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite