Matei Bulagea, campion la şah şi premiant la şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piesa preferată a lui Matei este pionul
Piesa preferată a lui Matei este pionul

La numai nouă  ani, se poate mândri cu peste 20 de premii întâi obţinute la competiţiile de şah, organizate la Braşov.

Băiatul a dobândit o mare pasiune pentru şah încă de la vârsta de patru ani. Din dorinţa de a aprofunda sportului minţii, părinţii l-au înscris de la o vârstă fragedă la Clubul Sportiv de Şah „Lia", din Braşov. Aici, micuţul a cunoscut mulţi alţi copii de vârsta lui, dornici să înveţe să joace şah.

„Părinţii au vrut să urmez exemplul fratelui meu, care a luat lecţii de şah. M-au înscris imediat la club şi îmi pare bine că au făcut asta", ne-a mărturisit băiatul.

Competiţiile i-au adus bucurie

După numai un an de pregătire în cadrul clubului, elevul a început să participe la numeroase competiţii de şah, organizate la Braşov, concursuri care i-au adus aproape de fiecare dată premiul I.

image

Merg o dată pe săptămână la cursurile de şah, iar acasă exersez mereu ca să câştig concursurile", a spus băiatul.

Practic, de trei ani, Matei reuşeşte să câştige câte 5-6 diplome pe an, fapt care l-a ambiţionat şi mai mult pe tânărul campion. „Am luat locul I şi II la toate competiţiile de şah la care am participat. Cel mai greu moment a fost Olimpiada de şah pe judeţ de anul acesta, unde au participat copiii până la 14 ani şi unde am obţinut numai locul IV", spune băiatul.

Campionul la şah adoră momentele în care ajunge să-şi învingă adversarul. Îi place să spună: şah-mat. „Trebuie să calculez bine mişcările astfel încât să anticipez mutările adversarului. Asta mă ajută să iau cele mai bune decizii pentru a da mat", spune Matei.

În prezent, tânărul campion este foarte emoţionat şi se pregăteşte pentru Competiţia Naţională de Şah, care se va desfăşura luna viitoare, la Voineasa.

Premiant la şcoală

Pe lângă faptul că este campion la şah, este în clasa a III-a, la Şcoala Generală nr. 6 din Braşov. Este un elev foarte calculat şi silitor, lucru demonstrat de performanţele deosebite pe care le are la învăţătură.

„Când ajung acasă mai întâi îmi fac temele şi apoi joc câteva partide de şah cu fratele meu mai mare ca să mai exersez. La şcoală îmi plac foarte mult Matematica şi Ştiinţele Naturii", explică elevul.

Mezinul familiei este foarte bucuros că a reuşit să-i trezească şi fratelui său interesul pentru şah. „Fratele meu a fost vreo doi ani la şah, apoi a renunţat şi acum vrea să se reapuce pentru că a văzut de la mine că e fain să participi la competiţii şi să te întorci acasă cu diplome. Eu m-aş bucura pentru că aşa o să putem exersa şi mai mult", povesteşte Matei.  

Întrebări şi răspunsuri

Care este piesa ta preferată de pe tabla de şah?

Cel mai mult îmi place pionul pentru că, atunci când ajung cu el la linia adversarului, pot scoate orice piesă pe care o are în casă. În plus, mişcările lui sunt cele mai simple.

Crezi că te-a schimbat în vreun fel şahul?

Părinţii mei spun că şahul m-a făcut mai răbdător, mai atent şi mai calculat. Mă ajută să am o gândire limpede şi m-a învăţat să gîndesc întotdeauana cu câţiva paşi înainte. Asta mă ajută şi la şcoală. Îmi place foarte mult şi îmi doresc să fiu cel mai bun jucător de şah.

Ce-i place:

„Îmi place să citesc operele lui Ion Creangă şi ale lui Mihai Eminescu. Îmi place să mă uit la desene animate, dar cel mai mult îmi place să mă joc cu prietenii mei fotbal sau jocuri pe calculator", spune băiatul.

Ce nu-i place:

„Nu-mi place deloc mâncarea cu varză, fasole, brocoli sau plăcinta. Când avem mâncare de genul ăsta eu mănânc altceva", spune Matei.

Profil:

Locul şi data naşterii: 2 noiembrie 2000, Braşov

Familie: părinţi, un frate

Studii: elev în clasa a III-a, Şcoala Generală nr. 6

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite