Braşov: Masacrul de la Scânteia văzut de mecanicul trenului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Masacrul de la Scânteia văzut de mecanicul trenului
Braşov: Masacrul de la Scânteia văzut de mecanicul trenului

După 30 de ani ca mecanic de locomotivă, braşoveanul Vasile Buda a trăit la Iaşi cumpăna vieţii lui. Pe 14 august, Vasile Buda conducea acceleratul privat pe ruta Braşov – Iaşi, care a spulberat la o trecere peste calea ferată din halta Scânteia un microbuz în care se aflau 16 persoane.

Chemat la audieri de procurorii ieşeni, alături de alţi colegi de la societatea feroviară Regiotrans, Vasile Buda (56 de ani) a retrăit ieri momentele de groază de la Scânteia, când garnitura condusă de el a zdrobit „Microbuzul morţii“: „Am rămas cu o durere continuă de cap. Am mai avut incidente pe calea ferată, dar niciunul nu a fost ca acesta. A fost un adevărat masacru“.

„Nu realizaţi ce înseamnă 13 morţi“

Năpădit de amintirile de coşmar, Vasile Buda a găsit totuşi puterea să vorbească şi despre momentul în care locomotiva a lovit microbuzul. „Nu ştiu dacă realizaţi ce înseamnă să vezi 13 morţi şi cum le zburau capetele. Când am coborât din locomotivă doar şoferul mai mişca. Repeta mereu: «Sunt morţi în microbuz?»“, a mai adăugat mecanicul. Şi-a păstrat cumpătul şi a chemat salvarea.
Braşoveanul mărturiseşte însă că nu a avut putere să-şi sune familia pentru a le spune că este bine. „M-am gândit că cineva îi va anunţa de ce s-a întâmplat. Eu nu puteam să-mi sun soţia pentru că îmi dădeau lacrimile“, mai spune Vasile Buda. Când a ajuns acasă, cei doi copii şi soţia au reuşit să-şi stăpânească emoţiile: „Soţia nu s-a exteriorizat faţă de mine. Mi-a spus după aia că în ziua respectivă a plâns însă tot timpul“.

Vasile Buda se trage dintr-o familie de ceferişti. „Tatăl meu a fost şef de echipă în atelierul de reparaţii a trenurilor. Înainte nu avea curaj oricine să meargă la un liceu şi am urmat o şcoală profesională“,  a povestit braşoveanul. A lucrat apoi într-un depou şi a făcut şcoala de electricieni de locomotive. În 1974, în timp ce făcea armata la Constanţa, a ales să urmeze şcoala de ajutor de mecanic de locomotivă. Eforturile i-au fost răsplătite: în decembrie 2004 a primit Medalia Naţională pentru Merit, Clasa a III-a.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite