Masa Critică revine la Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bicicliștii sunt așteptați să participe la Masa Critică. Întâlnirea va avea loc vineri, 28 mai, la ora 18.00, în fața Primăriei. Traseul va fi: Primărie, str. Nicolae Iorga, Livada Poștei, str. Mureşenilor, George Bariţiu, Poarta Şchei, Nicolae Bălcescu, Bd. Eroilor, Bd. 15 Noiembrie, Calea Bucureşti, Poienelor, Bd. Saturn, str. Zizinului, str. Toamnei, Bd. Mihail Kogălniceanu, str. Iuliu Maniu și oprirea tot în faț

Prima Masa Critica la nivel international a avut loc vineri, 25 septembrie 1992, ora 18:00 la San Francisco.

Prima Masa Critica din Brasov a avut loc in iunie 2007, la initiativa lui Sergiu Nichitean si atunci au participat cateva sute de persoane de toate varstele. Multumiti de rezultat, organizatorii au continuat in fiecare ultima zi de vineri din fiecare luna acest eveniment. Exceptie au facut doar lunile de iarna sau cele in care vremea n-a fost favorabila. „De fiecare data cand ne manifestam, lumea ne apauda si ne incuraja de pe margine, existand chiar si cativa soferi care faceau acest lucru. Bineinteles, n-au lipsit evenimentele din trafic. Mici accidente, soferi nervosi care dadeau peste noi, claxoane. Insa evenimentul care a "taiat" elanul biciclistilor s-a petrecut in 25 iulie 2008, cand cateva dube de politie ne-au inconjurat in la intersectia Calea Bucuresti cu Zizinului, ne-au oprit si ne-au legitimat. A fost o actiune in forta care a speriat foarte multi iubitori ai acestui mijloc de transport“, spun organizatorii.

image

Pe masura ce au trecut lunile, politia s-a obisnuit cu biciliştii si i-au lăsat în pace. Soferii au inceput si ei sa inteleaga ca si bicicliştii au dreptul sa faca parte din trafic. Desigur, in orice padure exista si uscaturi, asa ca se gasesc tot timpul oameni care sa claxoneze si sa injure participantii la eveniment.

„Scopul nostru principal este sa promovam bicicleta ca mijloc de transport mai sanatos, economic, ecologic, nepoluant si de multe ori mai rapid, in traficul din orase. Scopurile secundare sunt: sensibilizarea autoritatilor locale pentru a ne amenaja piste speciale pentru biciclisti, aducerea la cunostinta celorlalti participanti la trafic ca impart carosabilul si cu biciclisti si ca au datoria sa ii respecte si sa ii considere egali in trafic“, precizeaza organizatorii intr-un comunicat de presa.

In prezent, Brasovul are doua piste pentru biciclisti, pe trotuar. In fata Primariei, exista o pista de 200 de metri pe care circula mai mult pietonii. Cealalta pista este situata de asemenea pe trotuar si merge de-a lungul bulevardelor Saturn, Vlahuta, Garii, pana la Faget, unde se termina brusc, intr-un stalp. „Cum era de asteptat, si aici trebuie sa impartim pista cu pietonii care nu inteleg ca acele dungi sunt destinate exclusiv noua. O situatie aparte este pe Vlahuta, unde trotuarul este ocupat pe jumatate de masini parcate, iar cealalta jumatate este ocupata in proportie de 90% de pista. Pietonii abia au un metru pe care pot circula“, expun ciclistii prolemele cu care se confrunta inurbea de sub Tampa.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite