Braşov: Marilena Zirină este cea mai iubită învăţătoare de la Vulcan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Marilena Zirină este cea mai iubită învăţătoare de la Vulcan
Braşov: Marilena Zirină este cea mai iubită învăţătoare de la Vulcan

De 30 de ani, femeia se află în slujba învăţământului, în aceeaşi şcoală în care şi ea a învăţat. De-a lungul timpului, ea a dăscălit zeci de copii din Vulcan.

Profil
NĂSCUTĂ:
30 iulie 1960, Vulcan, Braşov
FAMILIE: Căsătorită, o fată
STUDII: Liceul Pedagogic din Braşov

Puţini sunt cei care nu îşi mai aduc aminte de glasul cald al „doamnei învăţătoare“, pe care o consideram a doua mamă. Mulţi sunt cei care şi-o amintesc cu drag şi îi sunt recunoscători învăţătoarei Marilena Zirină, de la şcoala din Vulcan.

Meritul învăţătoarei este acela că a dăscălit zeci de copii din Vulcan şi că a construit temelia carierei lor. Ea s-a ocupat de educarea copiilor rudelor sau vecinilor, în prezent coordonând cea de-a opta sa generaţie de prichindei. „Nu este uşor să lucrezi cu cei mici. Practic, porneşti cu ei de la zero şi trebuie să îi ridici pentru ca să facă faţă ciclului şcolar viitor, dar mai ales să se descurce în viaţă. Ca învăţător ai o responsabilitate deosebită“, mărturiseşte femeia.

Şi-a îndrăgit învăţătoarea
Pasiunea pentru învăţământ a moştenit-o de la fosta ei învăţătoare. În plus, un rol important a avut şi dragostea pentru copii. „Atunci când o vedeam pe fosta mea învăţătoare că merge, cu atâta drag, la şcoală, mi-am spus că această profesie mi se potriveşte şi mie. Ador copiii şi am multă răbdare cu ei. Simt o plăcere deosebită atunci când lucrez cu ei. În vacanţe îmi lipsesc foarte mult“, spune Marilena.

Prima zi ca învătătoare
Anul în care s-a angajat ca dascăl nu îl va uita niciodată. În 1979, imediat după ce absolvise Liceul Pedagogic, femeia s-a întors în şcoala în care a învăţat să scrie şi să citească. În prima zi de activitate, femeia s-a prezentat la cancelarie, sfioasă, recomandându-se celor care i-au fost profesori, drept noua învăţătoare.
„Aveam mari emoţii la început. Pentru mine a contat foarte mult sprijinul directorului de atunci, care m-a încurajat şi mi-a urat succes în noua mea carieră“, povesteşte, cu nostalgie, femeia.

Promoţia 1993, una de elită
Mare este mulţumirea învăţătoarei din Vulcan atunci când aude că foştii ei elevi ocupă funcţii importante. „Atunci când aflu că elevii mei s-au realizat simt cea mai mare răsplată. Promoţia din 1993 a fost una de elită, deoarece toţi elevii mei au intrat la facultate, iar cea de-a opta promoţie, pe care o am astăzi, ar putea fi tot una excelentă. De-a lungul timpului, foştii mei elevi au ajuns să ocupe funcţii de ingineri, economişti şi chiar jurnalişti“, declară Marilena.
Pentru că îşi doreşte ca elevii ei să simtă că fac parte dintr-o adevărată comunitate, învăţătoarea  se implică şi în publicarea de articole în „Revista şcolii“. „Doresc să scriu cât mai multe în revista şcolii pentru ca elevii să se bucure de aceasta“, mărturiseşte femeia.

Întrebări şi răspunsuri
Ce reprezintă copiii pentru dumneavoastră?

Copiii sunt totul pentru mine. În ei îmi revăd copilăria şi ador spontaneitatea lor. Cei din învăţământul primar au priviri care te fac să te topeşti. Ei caută sprijin şi înţelegere. 

Dacă ar fi să daţi timpul înapoi, v-aţi îndrepta spre o altă carieră?
Nu aş fi vrut să fac altceva. Faptul că am fost alături de copii, atunci când aveau cel mai mult nevoie de sprijin m-a împlinit foarte mult. Nu regret nicio clipă momentele pe care le-am petrecut în compania micuţilor şcolari.

Ce-i place
„Îmi plac foarte mult trandafirii. Toamna plantez trandafiri în propria mea grădină. Am foarte mulţi trandafiri pe lângă aleea din grădină. În grădină îmi place să stau să citesc”, declară învăţătoarea.

Ce nu-i place
„Nu suport ipocrizia, egoismul şi oamenii nerecunoascători. Sunt oameni care doresc ajutorul, dar care nu ştiu să mulţumească atunci când îl primesc sau nu oferă, la rândul lor, ajutor“,  mărturiseşte femeia.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite