Mariana Ţînţărean, asistentul de proiecte de la Pro Democraţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra a fost plecată şi ca observator la alegeri în mai multe ţări, cum ar fi Ucraina, Polonia sau Kosovo.

Nu şi-a imaginat că să va alătura colectivului de la Asociaţia Pro Democraţia, mai ales că tânăra de 27 de ani avea cu totul alte planuri pentru cariera sa.

După terminarea liceului, am dat admitere la Relaţii Publice Internaţionale. Ţin minte că examenul consta în două teste grilă, unul la economie şi altul la matematică. Din păcate, am picat la matematică şi m-am întors acasă. Acolo, am făcut un curs de designer interior, prin corespondenţă, dar nu eram în stare să trag o linie dreaptă", îşi aminteşte Mariana.

Facultatea de Drept, o dezamăgire

În anul următor, tânăra a dat admitere la Facultatea de Psihologie, tot în Braşov, dar a picat fiindcă a luat bibliografia greşită  după cum spune chiar ea. În consecinţă s-a reorientat spre Facultatea de Drept.

Erau mai multe locuri şi am intrat la cele cu taxă. Nu mi-a părut rău că am intrat la această facultate, dar am fost dezamăgită de sistemul de acolo. Mulţi profesori vin să-şi umple timpul şi să ia nişte bani. Totuşi, nu am renunţat la studii, fiindcă am zis că poate mă ajută", povesteşte Mariana.

În timpul facultăţii a avut primul contact cu Asociaţia Pro Democraţia. Iniţial, Mariana a lucrat la Biroul de Consiliere pentru Cetăţeni. „Aveam o serie de acţiuni care m-au atras foarte mult. Lucram ca voluntar. Prin Pro Democraţia am ieşit pentru prima dată din ţară, la Copenhaga. Apoi, când proiectul la care lucram, ca voluntar, s-a terminat, am participat la tot felul de acţiuni interesante", povesteşte tânăra.

Observatorextern la alegeri

Din 2006, Mariana a început să meargă, ca observator, la alegeri. „În 2006, am participat la referendum, la noi în ţară, iar în 2007 am fost observator la alegerile parlamentare anticipate din Ucraina. În 2009 am fost ca observator la alegerile din Kosovo şi apoi iar în Ucraina", spune Mariana.

În Kosovo tânăra a stat puţin, însă a fost profund impresionată de această ţară. „Erau primele alegeri după proclamarea independenţei. A fost ciudat când am ajuns acolo, fiindcă se mai vedeau urmele războiului. La aeroport, primul lucru pe care l-am văzut au fost trupele CAFOR", îşi aminteşte Mariana.

După Kosovo, a urmat Ucraina, unde a stat două luni, tot ca observator. „Crăciunul şi Anul Nou din 2009 le-am petrecut în Ucraina. A fost frumos şi cât timp am stat acolo, am vizitat şi Polonia. Anul acesta o să plec în Belgia, la Bruxelles, ca şi consultant din partea Pro Democraţia, pe partea de monitorizarea a alegerilor", spune braşoveanca.

Întrebări şi răspunsuri:

Intenţioneazi să-şi dezvolţi o carieră în domeniul juridic?

Am luat în calcul şi varianta asta, mai ales că am terminat Facultatea de Drept. Nu ştiu exact ce voi face mai departe, însă mi-aş dori să-mi încerc norocul la Institutul Naţional al Magistraturii.

Ce te-a mai frapat în Kosovo?

Absenteismul populaţiei sârbe. Majoritatea femeilor sunt musulmane şi sunt puţine. De multe ori, când ieşeam cu traducătoarea mea, eram singurele femei de pe stradă. A fost foarte ciudat.

Ce-i place:

„Îmi place foarte mult să călătoresc, îmi place muzica house, în special DJ Tiesto, pe care l-am văzut şi la Festivalul de la Peninsula. Îmi place să merg la cumpărături, la cinema şi să vorbesc la telefon. Îmi plac parfumurile şi accesoriile", spune Mariana.

Ce nu-i place:

„Nu-mi plac oamenii care întârzie, nu-mi place culoarea maro, nu-mi plac manelele şi nu-mi place să stau prea mult într-un loc", afirmă tânăra.

Profil.

Născută. 2 mai 1983, Miercurea Ciuc, judeţul Harghita

Studii. Facultatea de Drept, Universitatea Transilvania Braşov

Familie. Părinţi, o soră

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite