Marian Bobe: „Viaţa poate să prindă aripi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zborul este pasiunea de o viaţă lui Marian Bobe
Zborul este pasiunea de o viaţă lui Marian Bobe

Este inginerul de aviaţie care nu s-a mulţumit cu ce i-a oferit meseria sa şi a făcut o pasiune pentru sporturile extreme.

Marian Bobe s-a născut în Galaţi, însă locuieşte în Braşov de mic copil şi se declară îndrăgostit de oraşul de la munte. Tot aici şi-a dezvoltat pasiunea pentru zbor şi a avut posibilitatea să se bucure de peisajul propice practicării sporturilor extreme.

S-a aflat mereu în apropierea avioanelor şi nu i-a fost teamă să încerce lucruri noi. De câţiva ani a aflat ce înseamnă snowkiting şi a atins performanţa de a înfiinţa chiar şi o şcoală de profil.

Singura dezamăgire a bărbatului este că în România acest sport este foarte puţin cunoscut şi nu există competiţii în care amatorii de aşa ceva să-şi poată demonstra măiestria.

Zborul, pasiune de o viaţă

Marian Bobe a fost mereu pasionat de zbor. A început să facă planorism în clasa a X-a pentru că era elev al Liceului Hidromecanica din Braşov, la clasa de aviaţie.

Pentru că a fost convins că şi-a găsit menirea, a vrut să-şi continue studiile în acelaşi domeniu.„Mi-am dorit să fiu pilot militar. Port însă ochelari, iar acest lucru nu este permis într-o astfel de meserie.

Aşa că a trebuit să găsesc o altă posibilitate de a rămâne pe lângă avioane. Aşa am ajuns la Academia Militară Tehnică, la secţia de subingineri", povesteşte bărbatul.

După facultate, inginerul de aviaţie a fost repartizat la Câmpia Turzii şi a muncit acolo timp de trei ani. În 1990, s-a mutat la Ianca, în judeţul Brăila şi a rămas acolo până în 1999. În tot acest timp, bărbatul nu a mai avut posibilitatea să practice parapantismul.

Lucrurile s-au schimbat când Marian Bobe s-a întors la Braşov şi a început să predea la Academia de Aviaţie. „Am avut norocul să-i întâlnesc pe parapantiştii de la Bunloc. Am stat pe lângă ei şi nu am putut să rezist tentaţiei. Senzaţia este superbă.

Odată ce ai încercat nu mai ai cum să te rupi de acest gen de distracţie. Pe atunci, nu aveam însă parapanta mea şi eram nevoit să împrumut  parapantele celorlalţi. Nu era prea plăcut, pentru că mai cădeam cu ele şi exista riscul să stric lucrul altuia", îşi aminteşte Marian Bobe.

Dă lecţii de snowkiting

Deşi nu ar fi crezut, inginerul de aviaţie a abandonat, la un moment dat, parapantismul, pentru un alt tip de zbor. Bărbatul a descoperit snowkitingul, un fel de „zbor pe schiuri".

La echipamentul de pe pârtie, se adugă o aripă prinsă cu corzi, numită kite. Vântul face mai departe cea mai mare parte din treabă. Bineînţeles că trebuie destul de multă îndemânare, pentru ca traseul parcurs să nu fie la întâmplare", a explicat Marian Bobe.

Bărbatul a înfiinţat, în urmă cu doi ani, şi o şcoală de snowkiting şi dă lecţii celor care doresc să afle o senzaţie nouă. „Cine ajunge să facă acest curs, se îndrăgosteşte de snowkiting.

95 la sută dintre elevi ajung să-şi cumpere apoi echipament şi să meargă mai departe. Perfecţionarea durează destul de mult şi presupune mult exerciţiu, dar totul este deosebit de spectaculos", a spus profesorul de snowkiting.

Ce-i place

„Îmi plac sfârşiturile de săptămână, în care bate vântul. Bineînţeles că acest lucru se leagă de pasiunea mea. Acestea sunt weekend-urile în care pot să practic powerkiting-ul, într-una din formele sale. În rest, apreciez foarte mult persoanele oneste, care pun valorile morale deasupra valorilor materiale. Dintre aceştia îmi aleg şi prietenii".

Ce nu-i place

 „Nu îmi place politica şi nu îmi place nimic din ce este legat de aceasta. La nivel uman, nu-mi plac persoanele care nu-şi respectă promisiunile şi pe care, pe cale de consecinţă, nu te poţi baza. Sunt adeptul oamenilor fără mofturi şi fiţe, care ştiu să comunice şi sunt deschişi şi sinceri".

Întrebări şi răspunsuri

Ce părere are soţia dvs. despre snowkiting?

Soţia mea nu este amatoare a acestui sport. De fapt, chiar mi-a cerut să ţin cumva pasiunea mea departe de casă. Tot ce ţine de planorism şi zbor este un hobby  destul de costisitor. De fapt, aşa mi-a venit şi ideea de a da lecţii de snowkiting. Este modalitatea prin care pot să câştig bani pe care să-i folosesc apoi în achiziţionarea de echipament.

Fiica dvs. vă calcă pe urme?

Nu, nici pe departe. Fata mea nu este atrasă de lucrurile care mă incită pe mine. Când era în clasa a VI-a, am luat-o cu mine la o demonstraţie de parapantism şi i-am explicat noţiunile de bază. A vrut atunci să încerce şi chiar s-a dat cu parapanta, însă nu a continuat să practice acest sport. Atunci a fost încântată de senzaţie, dar se pare că nu a fost de ajuns ca să devină dependentă.

Profil

Născut. 3 martie 1963, Galaţi.

Studii. Academia Militară Tehnică, Bucureşti, 1987.

Familie. Căsătorit, un copil.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite