Marcela Cosnean pune semnul egal între artă şi viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Femeia, care a trăit aproape 20 de ani în străinătate, s-a întors în ţară hotărâtă să reînvie frumosul din lucrurile mărunte. Atelierul său de creaţie este unic în România.

Marcela Cosnean şi-a creat căminul într-o casă săsească din Hărman. Artista a restaurat locuinţa care a fost construită în 1904 şi a reuşit să-i păstreze aerul de odinioară.

„Este o casă generoasă, cu mult caracter, care mi-a plăcut foarte mult de la prima vedere. Este o casă prin care eu pot să mă exprim, pot să o însufleţesc, să-i dau viaţă. Locuinţa a fost cumpărată în 1994 şi restaurarea am început-o în 2001. A durat un an şi ceva....şi încă mai durează", povesteşte artista.

Casa Marcelei Cosnean este de fapt o incursiune în istorie. Fiecare detaliu şi fiecare ornament este gândit şi aşezat dpecial pentru a reînvia atmosfera de început de secol XX.

La Hărman femeia a găsit locul şi „aerul" potrivit pentru a îşi face un atelier de creaţie inedit. În „micul laborator", prind viaţă obiecte inedite, care nu pot fi cumpărate din altă parte.

„Arta este pentru mine însăşi viaţa: muzică, design interior, aranjamente, culori, bucătărit. Acestea sunt elemente fără de care nu cred ca aş fi la fel cum sunt şi fără de care nu m-aş simţi deloc bine. Este vorba despre detalii, nu neapărat de lucruri mari şi scumpe. Toată viaţa este un detaliu, restul este doar umplutură", consideră Marcela Cosnean.

Arta „detaliilor"

Marcela Cosnean reuşeşte să facă artă din tot ce atinge. Fie că e vorba de gătit, ambalat, croit sau personalizat, munca femeii capătă forme artistice, rar experimentate de alţi creatori. Obiectele de artă sunt unicate, care nu se găsesc de cumpărat în niciun magazin.

„Gătitul îl am de acasă. Bunica era bucătăreasa satului, la nunţi şi alte evenimente. Mama mea, care venea din urmă, era deja o gopodină cu mare rafinament. Eu probabil că duc mai departe ştafeta cu alte ingrediente. Este o mare plăcere să gătesc, este o adevarată terapie. Folosesc mirodenii proaspete, roşii aromate, legume şi fructe, amestecate clasic sau atipic", explică femeia. Artista încheagă şi dulceţuri felurite, ambalate rustic, cu iz de „acasă".

Marcela Cosnean a organizat pentru prima dată, în vara lui 2009, un târg de vintage la Braşov. „Talciocul de stil" a adunat laolaltă haine, bijuterii şi antichităţi din toate zonele ţării. „De mic copil am avut această plăcere de a creea, de a aranja, de a aduna diverse frumuseţi: haine, genţi, pălării, mănuşi", îşi aminteşte artista.

Haine personalizate pentru nou-născuţi

Punctul forte al atelierului de creaţie de la Hărman este însă „trusoul de bebeluş" care cuprinde haine cu totul speciale pentru nou-născuţi. „Haina este personalizată şi adaptată bebeluşului. Vorbim de adevărate bijuterii. Este o mare plăcere să creez astfel de minunăţii şi am o imaginaţie nelimitată. Materialele sunt naturale şi cât se poate de nobile: bumbacuri, mătase, lână şi nu numai", mărturiseşte Marcela Cosnean.

Întrebări şi răspunsuri

Se poate trăi din meseria de artist?

Nu am altă sursă de venit, deci se poate spune că trăiesc din artă. Dacă vorbim strict despre câştig, nu putem discuta de sume mari, însă proiectul la care m-am angajat este unul cu bătaie lungă. Îmi place ce fac şi muncesc non-stop, din plăcere.

Cum reuşiţi să creaţi adevărate minuni?

Detaliul este ceea ce face să te simţi bine. Folosesc materiale naturale, lemn vechi încărcat cu atâtea poveşti şi suflet, obiecte de peste tot cu alte poveşti şi încărcătura spirituală, reprezentată de  ceramică.

Ce-i place

„Îmi place frumuseţea, în toate formele ei şi încerc să mă pun în slujba acesteia", declară artista. Marcela Cosnean apreciază în egală măsură generozitatea şi onestitatea oamenilor cu care vine în contact.

Ce nu-i place

„Nu-mi plac meschinăria şi ipocrizia. Sunt înşuşiri care urâţesc oamenii", a spus artista. Femeia fuge de urâţenie, fie că este vorba despre forma vizibilă a acesteia sau de cea care vine din interior şi reuşeste să anuleze alte calităţi.

Profil

Născută. 9 august1954, Covasna

Studii. Liceul Pedagogic Braşov

Familie. Necăsătorită, trei copii

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite