Braşov: PORTRET/ Maria Maftei Guth: „dansul este sensul existenţei mele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: PORTRET/ Maria Maftei Guth: „dansul este sensul existenţei mele“
Braşov: PORTRET/ Maria Maftei Guth: „dansul este sensul existenţei mele“

Maria Guth a pregătit zeci de generaţii în cei 55 de ani de activitate ca pedagog, creator şi coregraf. Succesul ei se datorează dragostei faţă de dans, dar şi originalităţii cu care pregăteşte fiecare spectacol.

Profil

NĂSCUTĂ:
24 iulie 1935, Bacău
FAMILIE:
Liceul de coregrafie din Cluj-Napoca
STUDII:
căsătorită, un băiat şi patru nepoate

Cei 55 de ani de meserie, de pedagogie şi muncă de creaţie au fost „ani de reuşite şi împliniri“ pentru coregrafa de la Braşov. De-a lungul carierei a pregătit şi îndrumat zeci de persoane, multe dintre acestea îmbrăţişând o carieră în balet.

Dansul, pasiune de-o viaţă

Dragostea pentru dans a moştenit-o de la părinţii ei, care erau dansatori de bal. „Încă din şcoală îi organizam pe copii, făceam mici piese de teatru cu ei şi pregăteam unele dansuri. Când aveam 12 ani am plecat la Iaşi unde era o secţie de muzică şi coregrafie. Aici am stat doi ani, până când m-am numărat printre fetele trimise la o şcoală consacrată din Cluj, unde am învăţat foarte multe de la maeştri renumiţi“, declară profesoara de balet.

Liceul de Coregrafie l-a terminat în 1954, iar prin repartiţie ministerială a venit la Şcoala Populară de Artă din Braşov, unde a lucrat ca profesor şi coregraf. „Primul spectacol pe care l-am pregătit se numea «Chopeniana» şi a fost un mare succes deoarece era cu totul altceva decât se făcuse până atunci. Îmi placea să lucrez cu copiii care doresc să descopere tainele dansului şi să am libertatea de a-mi crea spectacolele“, îşi aminteşte coregraful.

A căştigat numeroase diplome

Meritele Mariei Guth au fost răsplătite prin numeroasele titluri de laureată şi diplome pentru rezultatele deosebite. „Am avut o viaţă plină. Dansul a fost sensul existenţei mele, binenţeles în paralel cu familia. Mi-am dorit mult să fac din dans o profesie şi să las ceva în lume“, mărturiseşte Maria.

În prezent, coregrafa activează la Centrul Cultural Reduta, unde coordonează şase grupe, organizate în funcţie de vârstă şi ani de studiu. „Am grupe de la 6 la 47 de ani şi lucrez extraordinar cu toţii. Împreună pregătim spectacole de excepţie pentru publicul braşovean“, declară Maria Guth. „Ultimii ani mi-au dat enorm de mult înapoi, efortul mi s-a întors înzecit. Am avut şansa să lucrez şi în continuare muncesc cu oameni aleşi, dăruiţi dansului. În acest an chiar am depăşit aşteptările publicului consacrat prin montarea baletului «Carmen», de 37 de minute care a ieşit spectaculos“, mai spune coregrafa.

Succesul Mariei Guth şi a dansatorilor ei se datorează  muncii deosebite depuse de fiecare dată în sala de repetiţii şi a atmosferei familiale în care lucrează. „Meseria mea este modul meu de viaţă, de a trăi frumos şi dansul chiar este viaţa mea. O viaţă pe care o împărtăşesc cu dansatorii mei, cu familia mea din balet. Dansul este echilibru, bucurie şi împlinire la cei 74 de ani pe care îi am“, spune, cu mândrie, femeia.


Întrebări şi răspunsuri:

Care sunt proiectele pe care le pregătiţi publicului braşovean?
Cel mai apropiat proiect este spectacolul integral de balet care va avea loc în cadrul manifestării sărbătorii a 50 de ani de la înfiinţarea Centrului Cultural Reduta. În plus, lucrăm la un spectacol de copii care se va desfăşura în preajma sărbătorilor de iarnă.
Dacă ar fi să daţi timpul înapoi, aţi alege o altă carieră?
De fapt, eu mi-am dorit foarte mult să fac teatru. De aceea am şi ales să fac balet. În 1953 m-am prezentat la un examen la Institutul de Teatru din Bucureşti, am intrat, însă mama s-a îmbolnăvit şi am fost nevoită să renunţ. Oricum, nu-mi pare rău că am rămas cu baletul deoarece acesta mă împlineşte foarte mult.

Ce-i place:
„Îmi place să fiu înconjurată de prieteni. Îmi plac drumeţiile. Obişnuiam să străbat drumurile ţării şi astfel am colindat toată ţara. De asemenea ador să-mi răsfăţ familia la sfârşit de săptămână cu fel şi fel de preparate“, declară coregrafa.
Ce nu-i place:
„Mă deranjează că există atâţia oameni care efectiv nu au cu ce să trăiască. Când aud sau citesc că numărul şomerilor a crescut, mă doare. În plus, şi numărul copiilor bolnavi de cancer, SIDA a crescut alarmant“, mărturiseşte, cu tristeţe Maria Guth.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite