Braşov: Maestrul micilor campioni din Teliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Maestrul micilor campioni din Teliu
Braşov: Maestrul micilor campioni din Teliu

Anul trecut când s-a dus la Teliu să deschidă o secţie de lupte, Horaţiu Albu nu putea decât să promită performanţe.  Acum i se spune „maestre“, iar elevii săi câştigă medalii.

Profil
Născut : 21 septembrie 1975, Victoria, jud. Braşov
Studii: student anul II, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Universitatea Transilvania Braşov
Familie: necăsătorit

Horaţiu Albu şi-a înfiinţat o sală de lupte în comuna Teliu sperând că în zona rurală a judeţului, acolo unde copiii au parte de mai puţine alternative de petrecere a timpului liber, îşi va găsi relativ mai uşor elevi pe care să-i îndrume spre performanţa sportivă. După un an şi jumătate de activitate, cu zile în care a condus câte două-trei antrenamente, a ajuns la concluzia că nu s-a înşelat: deja a descoperit vreo cinci-şase tineri cu un talent deosebit şi au apărut şi primele rezultate.

Medalii după medalii

Şase medalii obţinute de tineri la diverse Campionate naţionale demonstrează posibilităţile extraordinare de continuare a demersului început în luna aprilie a anului trecut. „M-am dus în Teliu, am anunţat că fac selecţii şi m-am  trezit cu vreo 80 de copii care visau să devină luptători. A fost greu să le explic unora că nu putem continua, dar m-am decis să opresc la antrenamente doar 32 dintre ei. Între timp, am descoperit vreo cinci-şase copii cu însuşiri excepţionale pentru acest sport”, a precizat Horaţiu Albu. Antrenorul recunoaşte că a avut noroc cu faptul că a găsit la Teliu înţelegere atât la Şcoala Generală din comună, care i-a pus la dispoziţie sala de sport, cât şi la primărie, care a acceptat şi reînfiinţarea Asociaţiei Sportive „Voinţa“ Teliu.

 „După câteva luni de antrenamente au început să apară rezultatele la concursuri.  De exemplu, la Campionatele naţionale de lupte libere feminin, cu elevele din Teliu am obţinut mai multe medalii decât Steaua Bucureşti sau alte cluburi importante din ţară”, spune antrenorul. Despre felul în care a ajuns la aceste adevărate performanţe, el spune că a contat mult atmosfera bună din lot şi faptul că a avut posibilitatea de a lucra cu aceşti copii de la început.   „Oricum fetele sunt mai conştincioase”, spune cel căruia, de la o vreme, copiii îi spun „maestrul“.
 
Vrea să înfiinţeze un centru naţional de lupte

Horaţiu Albu speră ca rezultatele de până acum să nu fie întâmplătoare şi crede că ele ar putea fi continuate, dar pentru aceasta trebuie depăşite problemele de ordin financiar. „Luptele nu sunt un sport foarte costisitor, însă de la un anumit nivel elevul trebuie tratat altfel. Antrenez un copil, Alexandru Caia, de 10 ani, care poate ajunge un mare campion, dar trebuie să avem grijă să nu-l «pierdem» pe parcurs”, adaugă Albu. Acum el lucrează cu primarul Teliului la un proiect de înfiinţare în comună a unui centru naţional de lupte, acolo existând atât săli de antrenament, cât şi posibilităţi de cazare.

Visul cel mare al tânărului antrenor este să participe cu unul dintre actualii săi elevi la o competiţie majoră, iar pentru aceasta susţine că nu are nevoie de bugete fabuloase, ci de sume anuale de nici 10.000 de euro.


Ce-i place: Îmi place foarte mult ceea ce fac acum: să-i antrenez pe copii, să-i văd cum evoluează. Îmi place şi să citesc şi să mă plimb“, spune antrenorul.
Ce nu-i place: „Cel mai mult urăsc ipocrizia şi minciuna. Din păcate, însă, ne confruntăm prea des cu aceste comportamente“.

Întrebări şi răspunsuri:


Ce obiectiv aveţi pentru perioada imediat următoare?
Cel mai mult îmi doresc să fac tot posibilul pentru a-i readuce pe copii pe terenurile şi în sălile de sport. Ar trebui, însă, ca mulţi oameni, mai ales dintre cei ce iau decizii în ţara asta, să gândească la fel.

Care a fost cel mai plăcut moment din cariera de antrenor?

M-am simţit extraordinar când unul din elevii mei, George Gabor, a câştigat o medalie de bronz la un concurs naţional. Ratase cu puţin timp în urmă două medalii, dar aceea clasare ne-a fcăut să putem trece mai departe.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite