Braşov: Christian Macedonschi, promotorul spiritului german în Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Christian Macedonschi,  promotorul spiritului german în Braşov
Braşov: Christian Macedonschi, promotorul spiritului german în Braşov

A trăit 15 ani în Germania şi s-a întors în Braşov convins că poate să răspândească secretele nemţilor în România. Înceracă să implementeze modelul german, fără a elimina însă tradiţia românească.

Profil:

NĂSCUT: 28 martie 1972, Braşov
FAMILIE: necăsătorit, un băiat
STUDII: Facultatea de Economie, Nuremberg

Christian Macedonschi s-a născut în Braşov, dar se trage dintr-o familie de saşi. Mai exact bunica lui era săsoaică. Prin intermediul ei, micul Christian s-a îndrăgostit de cultura germană şi nu s-a mai lecuit. „Am crescut la bunica, în Schei. Încă de atunci m-am ataşat de portul bavarez. Nu-mi lipseau niciodată «lederhozen», în traducere liberă pantalonii de piele“, îşi aminteşte Christian. Braşoveanul a urmat cursurile Şcolii Generale nr.12 la secţia germană, dar şi pe cele ale Liceului „Honterus“. Bacalaureatul l-a dat în Germania, pentru că, în clasa a XI-a a a plecat la Nuremberg.

Pe cont propriu, de tânăr

Studiile superioare şi le-a definitivat tot acolo, dar încă din tipul facultăţii a reuşit să-şi pună pe picioare propriul buisness. „Încă din timpul facultăţii am fost pe cont propriu. Atunci mi-am deschis primul meu magazin de telefonie mobilă, o piaţă nouă, în creştere. În Germania mi-am făcut prieteni de toate naţionalităţile, turci, greci, maghiari, dar nu am întrerupt niciodată relaţiile cu România. Din contră, sunt mândru că sunt român şi nu am ascuns niciodată de unde sunt şi nici nu am făcut niciodată discriminare între semenii mei“, declară Christian.

Firmă în Braşov

Pentru că a dorit să se dezvolte şi mai ales din dorinţa de a aduce în România ceea ce a învăţat în Germania, Macedonschi s-a întors în Braşov, dar şi-a lăsat afacerile din Nuremberg în grija asociatului său, braşovean şi el. Acum este reprezentantul unei firme germane producătoare de maşini de cafea şi dotări gastronomice complete.

Oktoberfest, cel mai ambiţios proiect

Pentru că în scurt timp a ajuns membru al Clubului Economic German, Christian Macedonschi, împreună cu echipa de aici, s-a gândit că aşa cum în Germania există evenimente care atrag mii de turişti, de ce să nu implementeze ideea şi în Braşov. Astfel, luând legătura cu prietenii de la Nuremberg, Christian a „tras sfori“ şi a reuşit să organizeze în Braşov primul „Oktoberfest“, sărbătoare cu specific nemţesc, pe care vrea s-o trasforme într-o tradiţie. „În Germania, sărbătoarea începe din septembrie şi se termină în octombrie, de unde şi denumirea festivalului. Din păcate, la Braşov nu va ţine atât, dar, având în vedere că este prima ediţie, este un lucru foarte bun pentru Braşov şi sperăm să se strângă aici peste 20.000 de braşoveni şi turişti“, spune optimist Christian.
 Macedonschi nu crede că recesiunea este un motiv de supărare, ci că pentru unii e o şansă. „Criza cerne valorile“, spune râzând braşoveanul.


Întrebări şi răspunsuri


Ce pasiuni aveţi, dincolo de afaceri?
Pasiunea mea este băieţelul meu, Mark Alexander, de doar 6 luni. Îmi place să-mi petrec timpul liber cu el şi sunt foarte fericit când îl văd.
Ce proiecte ne mai pregătiţi?
Tot după model nemţesc vrem să organizăm Micul Târg de Crăciun. Acest eveniment va fi foarte important în Başov, mai ales că în Germania aduce două milioane de turişti. Aş vrea ca în toamnă să fie realizat proiectul de înfăţirea a Braşovului cu Nuremerg. „Oktoberfest“ este, de fapt, un preludiu al acestei înfăţiri. 

Ce-i place
„Îmi place că există spirit antreprenorial şi multe persoane cu iniţiative pozitive. Îmi place să stau de vorbă cu oamenii şi să-i aduc împreună, să fac proiecte şi să mă implic “, mărturiseşte Christian.
Ce nu-i place
„Nu-mi place lipsa infrastructurii, care afectează atât turismul, cât şi economia. Îmi pare rău că doar se discută despre asta şi nu se realizează nimic. Îmi pare rău că nu avem autorstrăzi şi aeroporturi. Nu-mi place mediatizarea negativă a României în străinătate. De aceea eu şi prietenii mei luptăm să schimbăm imaginea României, pentru că până la urmă omul sfinţeşte locul“, susţine Macedonschi.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite