Braşov: Luiza Goga are grijă de oamenii cu nevoi speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Luiza Goga are grijă de oamenii cu nevoi speciale
Braşov: Luiza Goga are grijă de oamenii cu nevoi speciale

După o experienţă de 13 ani în învăţământul pentru copii cu cerinţe speciale, Luiza Goga a simţit că are un cuvânt de spus în domeniul social, iar acum este managerul unei asociaţii fără precedent.


Profil

NĂSCUTĂ: 27 aprilie 1960, Braşov
STUDII: Master Managementul Politicilor Sociale
FAMILIE: Căsătorită, doi copii


Luiza Goga conduce unicul centru dedicat persoanelor cu probleme mintale din Braşov. Pentru ea, viaţa se împarte între familie şi Acociaţia SCUT, pe care o conduce de 7 ani. Din dorinţa de a-i ajuta pe bolnavii psihic din Braşov a format o echipă competentă şi tânără. De-a lungul timpului a avut multe conexiuni cu acest domeniu şi şi-a dat seama că nu există politici publice care să-i ajute pe aceşti oameni să ducă o viaţă normală. „Pe agenda autorităţilor locale nu este trecută nicăieri această categorie de persoane, care, de cele mai multe, ori întâmpină grave tratamente de stigmatizare şi intoleranţă din partea societăţii. Se regăsesc copiii, bătrâni, persoanele cu handicap, dar nicidecum persoanele cu probleme de sănătate mintală. Prin proiectele noastre ne dorim să aducem în prim-planul autorităţilor grija pentru aceşti oameni“, spune Luiza Goga. 

S-a visat inginer

Luiza este de profesie medic pediatru, în medicina de familie, dar a renunţat imediat ce şi-a dat seama că poate ajuta oamenii la nivel mai larg, prin proiecte sociale cu impact mult mai mare. Iniţial s-a pregătit pentru politehnică, dar pentru că practica din uzina „Tractorul“, din timpul liceului, i-a arătat care este mediul în care va activa, s-a reorientat reprede spre Facultatea de Medicină.

Tot ceea ce a realizat la centrul de zi pentru terapie ocupaţională dedicat persoanelor cu probleme mintale este parte dintr-un parteneriat cu profesionişti din Irlanda de Sud care, practic, au adus modelul lor în România. Ei susţin financiar Asociaţia SCUT, atât pentru funcţionarea centrului de zi, cât şi pentru asistenţa la domiciliu. „Oraganizaţia irlandeză ne-a finanţat pentru cumpărarea casei în care funcţionează centrul de zi şi până în noiembrie avem promisiunea că vom primi finanţare pentru serviciile la domiciuliu. Lucrăm acum la un proiect pentru a putea să obţinem fonduri pe mai departe“, spune Luiza Goga.

Sprijin nelimitat

Luiza Goga, împreună cu echipa sa, oferă sprijin nelimitat persoanelor suferinde. Din păcate, serviciul de îngrijire la domiciuliu oferit de SCUT Braşov este un serviciu unic în România. „Nu există corespondent în oferta serviciilor statului pentru serviciul de îngirjire la domiciuliu oferit de noi. Acest concept se mai numeşte şi psihiatrie comunitară, pentru că noi îi ajutăm pe oamnei să se recupereze din punct de vedere medical, dar şi din punct de vedere social“, mărturiseşte Luiza Goga.

Întrebări şi răspunsuri

Dincolo de pasiunea pentru muncă, ce vă bucură?
Am făcut Şcoala Populară de Artă, secţiunea grafică, şi am avut câteva expoziţii în Braşov. Pentru mine desenul este ca o evadare, atunci când îmi găsesc răgaz pentru asta. În principiu, am făcut desenul coperţilor de cărţi, chiar acum lucrz la una şi sunt pe cale să o finalizez.
Sunteţi mândră de realizările dumneavostră?
Sigur că sunt mulţumită, dar mai am multe proiecte de pus în practică. Evident că fără echipa mea nu aş fi făcut nimic. Sunt foarte fericită cu familia mea, am doi copii minunaţi, amândoi studenţi la design industrial. În rest, timpul liber mi-l petrec alături de soţul meu.

Ce-i place:
„Îmi plac oamenii care sunt ei înşişi, ceea ce din puctul meu de vedere înseamnă toleranţă, deschidere, zâmbet şi bunătate şi mai ales dăruire profesională, dar şi personală. Îmi plac oamenii care pun umărul, întind o mână celor vulnerabili, într-un cuvânt, oamenii cu spirit civic“, spune Luiza Goga.
Ce nu-i place:
„Nu-mi place etichetarea, intoleranţa, duplicitatea şi egoismul. Nu-mi place nici kitsch-ul uman şi urban“, susţine doctoriţa.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite