Livia Bălăcescu, expertă la Germană şi savantă la Chimie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fire sârguincioasă şi activă, Livia se poate lăuda, până acum, cu participarea la numeroase olimpiade şcolare. Fie că au fost la Fizică, Chimie, Biologie sau Germană, competiţiile şcolare au motivat-o pe eleva de clasa a XI-a, de la Colegiul Naţional „Dr. Ioan Meşotă" să demonstreze că este cea mai bună la învăţătură.

Anul trecut, Livia s-a concentrat mai mult pe Chimie, pentru că se gândeşte să devină cercetător, iar anul acesta pe Germană, olimpiadă la care a dovedit că este expertă. Adolescentei îi place chimia organică pentru că este cea mai apropiată arie de ceea ce doreţe să înveţe în facultate, şi anume Biochimia.

„Sunt în primii 20 de elevi pe ţară la Chimie şi, pentru că îmi place materia, mi-aş dori să urmez cursurile Facultăţii de Biochimie de la Cluj-Napoca sau să aplic pentru bursă la o astfel de facultate în Germania sau Elveţia. Munca de laborator oferă un job cu oportunitate de deschidere către lume, astfel încât trebuie să colaborezi cu comunitatea din care faci parte ", spune Livia.

Îşi ajută colegii la Chimie

Nu doar competiţiile şcolare sunt cele la care s-a descurcat foarte bine. Olimpica este şi premianta clasei din care face parte. „Trebuie să conştientizăm importanţa educaţiei pentru formarea noastră. Mă bucur că în şcoala noastră se încurajează performanţele, sunt sprijinite pasiunile şi, binenţeles, eşti apreciat pentru asta. Mă simt bine atunci când colegii din clasă, dar şi din şcoală vin să mă roage să îi ajut la problemele pe care nu le pot rezolva de chimie. Astfel socializăm şi îi pot ajuta să înţeleagă chimia ", spune braşoveanca.

Voluntară la Hospice  

De doi ani, Livia Bălăcescu se implică activ în ajutorarea bolnavilor incurabili de la Hospice „Casa Speranţei" din Braşov. „Acolo îmbin utilul cu plăcutul. Fac un bine comunităţii şi oamenilor internaţi acolo, plus că învăţ foarte multe lucruri. Îmi dezvolt abilităţile sociale, primesc o satisfacţie personală, lucruri care mă fac să mă simt utilă şi împlinită. Îmi place munca de voluntar pentru că nu sunt constrânsă de un program, motiv pentru care fac totul cu plăcere", mărturiseşte eleva de clasa a XI-a. Ca voluntar, eleva se implică în campaniile de strângere de fonduri şi în campaniile de informare iniţiate de Hospice. Participă  şi la atelierele hand-made, realizate periodic, în centru.

 

Întrebări şi răspunsuri:

Care este omul de ştiinţă pe care îl preferi şi de ce?

Nu pot să zic că am un preferat. Fiecare om de ştiinţă merită respectat pentru contribuţia adusă la dezvoltarea întregii omeniri. Însă, poate am o simpatie pentru Marie Curie, fiind una dintre puţinele femei de ştiinţă, acceptate şi recunoscute de întreaga lume.

Care este secretul succesului şcolar?

Elevii trebuie să conştientizeze că educaţia este esenţială pentru buna lor dezvoltare umană. Atunci când nu învaţă, nu îi supără doar pe profesori şi părinţi, ci îşi bat joc de ei înşişi. Secretul înseamnă ambiţie, implicare şi efort.

Ce-i place:

Tinerei îi place foarte mult pictura şi călătoriile. „Consider că desenul ne dezvoltă creativitatea, iar în călătorii am reuşit să văd coasta Adriaticii, Bulgaria, Ungaria, nordul Italiei, Franta şi zona germană: Austria, Germania, Luxemburg, Elveţia şi Liechtenstein", a spus eleva.

Ce nu-i place:

„Nu-mi plac oamenii indiferenţi. Din păcate neizbim tot mai des de asta. De aici şi lipsa de profesionalism care derivă în toate activităţile pe care aceştia le întreprind", este de părere Livia.

Profil:

NĂSCUTĂ: 25 august 1992, Braşov

FAMILIE: părinţi

STUDII: Colegiul Naţional „Dr. Ioan Meşotă", Braşov

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite