Braşov: Liceele tehnice din Braşov „plâng” după candidaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov:  Liceele tehnice din Braşov „plâng” după candidaţi
Braşov: Liceele tehnice din Braşov „plâng” după candidaţi

Aproximativ 900 de locuri au rămas disponibile în licee. Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Braşov îi aşteaptă chiar şi pe candidaţii din promoţiile anterioare pentru a se înscrie la liceu.

Cele mai nedorite specializări sunt cele de la profilele tehnice, de care absolvenţii fug ca de râie. „Cea mai mare influenţă o au părinţii. Ei îşi direcţionează copiii către liceele teoretice, pentru că au impresia că astfel ajung să dea şi la facultate. În cazul liceelor tehnice, însă, inserţia pe piaţa muncii este de 100%, pentru că avem parteneriate cu agenţii economici, unde elevii fac practică şi sunt angajaţi imediat”, a declarat Vasilica Diaconu, inspector adjunct al IŞJ Braşov. În momentul de faţă toate locurile din liceele teoretice braşovene sunt ocupate.

113 locuri libere la Mircea Cristea


Cel mai afectat de lipsa candidaţilor este Colegiul Tehnic „Mircea Cristea”, unde au rămas 113 locuri disponibile, numai la specializarea mecanică fiind „absenţi” 74 de elevi. Tot la aceeaşi ramură tehnică, dar la Colegiul Tehnic „Iosif Şilimon”, au mai rămas 108 locuri neocupate. Aceeaşi situaţie şi la Colegiul Tehnic „Astra”, unde au rămas libere 51 de locuri, pe aceeaşi specializare. Colegiul Tehnic „Maria Baiulescu” duce lipsă de 44 de doritori să înveţe tainele industriei textile şi pielăriei.


Se fac schimbări

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar au decis să ia măsuri pentru a schimba situaţia şi au pus la cale un plan de restructurare a reţelei şcolare, mai ales că situaţia se repetă în fiecare an la Braşov. „Strategia noastră este orientată către normativele impuse de Uniunea Euopeană şi anume să avem un raport de 40% specializări teoretice şi 60% tehnice şi nu invers, cum este în acest moment”, a spus Dorel Agache, inspectorul general al IŞJ Braşov. Peste 1170 de elevi sunt aşteptaţi în sălile de clasă, însumându-i pe corigenţi, elevi cu situaţia neîncheiată sau elevi din promoţiile anterioare.

Posturi desfiinţate


Colegiul Tehnic Feroviar şi Colegiul Şcolar Industrial Auto vor fuziona în Colegiul Tehnic de Transporturi. Şi în rândul dascălilor se vor face schimbări. „Profesorii titulari nu vor avea de suferit. Cei ce nu-şi vor putea acoperi norma vor face ore suplimentare la alte licee. În schimb vom diminua numărul profesorilor suplinitori din sistem”, a declarat Dorel Agache, inspector general al IŞJ Braşov.


Şcoli unificate


Şi şcolile generale duc lipsă de elevi, iar unele  au fuzionat. Şcoala Generală nr. 8 şi Şcoala Generală nr. 18 s-au reunit şi au păstrat numele primei, Şcoala Generală nr. 15 împreună cu Şcoala Generală nr. 24 au devenit Şcoala Generală nr. 15, Şcolile Generale nr. 21, 29 şi 9, din cartierul Noua, au devenit Şcoala Generală nr. 9, care va avea trei corpuri, A, B, C. În plus, Şcolile Generale nr. 10 şi 22, separate doar de un geam au devenit Şcoala Generală nr. 2.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite