Kovacs Carol Ladislau face bijuterii de aproape o jumătate de secol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bijutierul a prelucrat sute de kilograme de aur şi de argint astfel încât, doamnele sau domnişoarele, care poartă preţioasele accesorii, să strălucească.

Recunoscut în breasla sa ca fiind cel mai bătrân bijutier activ din Braşov, Kovacs Carol Ladislau are în spate o experienţă bogată. A început ca şi gravor profesionist la fosta Uzină Roman S.A., unde a lucrat timp de zece ani. Din 1962 a început să cocheteze cu bijuteriile.

„Aveam un prieten la care mergeam să mă ajute cu diverse lucruri. El lucra la o bijuterie de pe strada Mureşenilor şi i se spunea «Tuby». În prezent, el este cel mai în vârstă bijutier din Braşov însă, din păcate, nu mai activează", povesteşte omul.

A învăţat meserie de la profesionişti

Din 1965 a început efectiv lucrul cu metalele preţioase. S-a angajat la o bijuterie din Cooperativa Tehnica şi l-a cunoscut pe maistrul Weiss Sigismund. „A fost un profesionist adevărat. De la el am învăţat toate operaţiunile pe care le fac astăzi. După ce mi-am făcut ucenicia la el am devenit bijutier cu acte în regulă. Ştiam să gravez verighete, să cizelez exterioare şi să fac monturi de piatră", a spus bărbatul.

Truda cu care a muncit atâţia ani şi bucuria pe care o citeşte mereu pe faţa clienţilor mulţumiţi de produsul finit sunt cele mai frumoase amintiri. „Indiferent ce am pe suflet, atunci când lucrez uit de toate şi trăiesc în lumea asta. Fac totul cu multă dragoste, iar în momentul în care văd bijuteria gata şi mulţumirea clientului, atunci mă simt răsplătit", mărturiseşte bijutierul.  

Îşi face singur uneltele

Metalul preţios nu i-a luat niciodată minţile, fiindcă el nu adoră metalul cu care lucrează, ci bijuteriile strălucitoare şi diverse pe care le realizează. După ce îl topeşte, bijutierul îl modelează după pofta inimii. „Am făcut şi articole bisericeşti. Am făcut o copertă din aur masiv pentru o carte de rugăciuni. 90% din sculele cu care lucrez sunt făcute de mine. Eu ştiu exact ce-mi trebuie şi, de aceea, cu acestea lucrez mult mai bine decât cu cele cumpărate. Niciodată nu mi-am măsurat munca în timp. Tot ceea ce fac, fac din plăcere şi cu maximă răbdare", a mai spus Kovacs Carol Ladislau.

Bucuria creaţiei este deosebit de importantă. „Majoritatea lucrărilor pe care le fac sunt comenzi speciale. Mulţi clienţi vin la mine cu o fotografie sau cu o anumită idee despre cum doresc să arate bijuteria. Eu reuşesc să fac exact ceea ce îşi doresc. De exemplu, un bărbat de 80 de ani mi-a spus că vrea să-i fac un medalion tip casetă pe care să-l dăruiască fiicei ca amintire. După ce l-am realizat, i-am făcut şi montură de piatră, diamant şi smarald, iar clientul a fost tare mulţumit", declară braşoveanul.  

Întrebări şi răspunsuri

Care sunt operaţiunile pe care le puteţi face ca bijutier ?

Pot face reparaţii, bijuterii, gravuri, monturi de piatră, cizelură, dar şi modele noi. Mie nu-mi place munca de serie, mereu caut să fac ceva nou şi să nu folosesc şabloane.

Care este cel mai pretenţios metal cu care lucraţi?

Argintul este mult mai pretenţios decât aurul. Este mai dificil să lucrezi cu el manual, însă mie îmi face plăcere să-l prelucrez. La sfârşit iese mereu un produs frumos.

Ce-i place:

Braşoveanului îi plac foarte mult florile. „Am acasă o grădină şi mă ocup mereu de flori. Preferaţii mei rămân întotdeauna trandafirii", spus Kovacs Carol Ladislau.

Ce nu-i place:

Bijutierului nu-i plac oamenii care susţin că se plictisesc. „Dacă aud pe cineva care spune că nu are ce face, atunci acea persoană nu mai contează pentru mine. Este imposibil să te plictiseşti. Te plictiseşti doar atunci când eşti leneş, când nu-ţi doreşti să te implici într-o anumită acţiune", mărturiseşte braşoveanul.

 

Profil

Născut: 2 martie 1947, Săcele, Braşov

Studii: Liceul la fosta Medie 4, Braşov

Familie: căsătorit, doi copii

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite