Braşov: Radu Cristian Toma - Vrea să păşească pe urmele lui Kasparov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Radu Cristian Toma - Vrea să păşească pe urmele lui Kasparov
Braşov: Radu Cristian Toma - Vrea să păşească pe urmele lui Kasparov

La numai 11 ani, şahistul braşovean Radu Toma este un maestru al sportului minţii, fiind un adversar de temut chiar şi pentru rivalii cu renume internaţional.

Braşovul se poate mândri în ziua de azi cu cel mai valoros junior sub 12 ani pe care şahul românesc îl are în prezent. Radu Toma nu mai are rival la categoria lui de vârstă, având, deja numeroase diplome, medalii şi titluri naţionale în palmares. Radu s-a remarcat chiar şi la concursurile internaţionale, devenind anul acesta vicecampion mondial şi european. Băiatul este considerat chiar mai valoros decât era marele campion Dieter Nisipeanu la aceeaşi vârstă.

Şahul, pasiunea vieţii

Radu a cochetat pentru prima dată cu sportul minţii la vârsta de cinci ani şi jumătate. „Practic, am învăţat singur să mut piesele pe tabla de şah. Am primit de la cineva mai multe jocuri pe calculator, printre care era şi şahul. Mi s-a părut extrem de interesant şi am încercat să-i aflu toate secretele. Am petrecut în acea zi mai bine de şapte ore în faţa calculatorului şi nu m-am lăsat bătut până nu am aflat cum se joacă”, îşi aminteşte băiatul.

A doua zi, tatăl său nu a stat pe gânduri şi l-a înscris pe Radu la secţia de şah a Clubului Sportiv Dinamo. Şahul este un sport cu tradiţie în familia Toma. Şi sora mai mare a micului campionului a practicat sportul minţii timp de un an. „Chiar dacă este cu cinci ani mai mare decât mine, nu-mi pune probleme. Chiar şi pe tata îl bat de multe ori. Înainte mai jucam şah şi prin parcuri, cu pensionarii, dar acum nu prea mai am rivali nici pe acolo”, spune Radu.

Plăcerea de a juca

Chiar dacă unele partide se întind pe parcursul a circa 7-8 ore, Radu reuşeşte să-şi păstreze concentrarea şi să treacă fără probleme de adversari. „Joc şah din pură plăcere. Este cea mai mare pasiune a mea. Nu mă plictisesc chiar dacă petrec ore întregi în faţa pieselor. Câteodată, însă, se mai simte oboseala. Şahul este un sport care-ţi dezvoltă intelectul şi te ajută în viaţă. Sunt foarte ambiţios şi nu-mi place să fiu învins. De aceea mă antrenez cam 15-20 de ore săptămânal în timpul şcolii, iar în vacanţă ajung chiar şi la 25 de ore”, precizează Radu. În toamnă va intra în clasa a cincea la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”. 

Sacrificii pentru şah

Întrucât practică acest sport de la vârsta de cinci ani şi jumătate, Radu nu concepe să treacă nici măcar o zi fără a petrece 2-3 ore în faţa pieselor. În timp ce prietenii lui se joacă, Radu se antrenează intens pentru concursuri. „Niciodată nu am regretat că nu pot să mă joc cu prietenii. A fost alegerea mea să practic şahul şi mă bucur că am luat această decizie. Regretam de multe ori că nu mai aveam timp să mă pregătesc cum aş fi vrut pentru şcoală. Înaintea meciurilor importante îmi studiez cât mai bine adversarul şi mă pregătesc pe stilul său. Încerc să-l surprind în joc şi să-i anticipez mutările”, declară băiatul care crede că fără noţiuni în matematică nu poţi să ai succes în şah.

Întrebări şi răspunsuri

Cum îţi petreci timpul liber?
R.T.: Merg la înot cu tata şi mă joc ping-pong sau tenis de câmp. Totodată, după antrenamentele de la club, ne jucăm fotbal cu domnul profesor. Ca să rezist psihic, am nevoie şi de o pregătire fizică adecvată.

Care este visul tău?
R.T.: Vreau să câştig un campionat mondial sau european la seniori. Mi-aş dori să-i calc pe urme idolului meu, marele şahist rus Garry Kasparov. Este cel mai mare jucător de şah din toate timpurile.

image

Ce-i place
Radu este pasionat de muzica heavy-metal şi se declară un fan al finlandezilor de la Lordi. Totodată, braşoveanul adoră jocurile de strategie pe calculator.

Ce nu-i place
Detest să pierd, la orice competiţie aş participa. Chiar şi atunci când mă joc cu prietenii, urăsc să ies pe locul doi. Totodată nu-mi place carnea”, a punctat şahistul.

PROFIL


: 10 august 1998, Braşov

: elev în clasa a V-a a Colegiului Naţional „Andrei Şaguna”

: jucător de şah rapid, blitz şi practic

: părinţi şi o soră

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite