Jurnalul unui student braşovean, la Manchester

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Suciu este student la Facultatea de Informatică a Universităţii din Manchester şi visează să ajungă un IT-ist de renume. Pentru a se întreţine în Anglia, Mircea Suciu face aplicaţii pentru Iphone. Îşi plăteşte chiria, vizitează locuri noi şi merge la concertele artiştilor preferaţi.

Pe toată perioada liceului, tânărul şi-a dorit să ajungă la Manchester şi a făcut un împrumut la statul Marii Britanii pentru a-şi îndeplini visul. Mircea Suciu a absolvit Colegiul Naţional de Informatică cu brio şi a aplicat pentru un loc la Universitatea din Manchester. „Mă bucur că am avut oportunitatea de a studia în Anglia şi de a aplica pentru un împrumut pentru taxa de şcolarizare. Dupa absolvire, voi returna banii, în cazul în care voi îndepli un anumit «prag» de salarizare", mărturiseşte Mircea.

Mircea Suciu a fost „căpitanul" echipei de informaticieni care a cucerit locul întâi la concursul internaţional de informatică American Computer Science League (ACSL), din SUA. Acum, Mircea învaţă la cele mai înalte standarde, alături de informaticeni din toată lumea. Pasionat de calculator de la vârsta de şase ani, Mircea visează să creeze cele mai interesante jocuri pentru companii de top din lume. Mircea a absolvit primul an de facultate cu succes. El a obţinut calificativul „first class degree", adică cel mai înalt.

Job de 2.000 de dolari

Pe perioada vacanţei, Mircea s-a întors în ţară, dar nu stă degeaba. Împreună cu alţi trei prieteni face aplicaţii pentru Iphone. „Este ca un job care îmi permite să mă întreţin la facultate, şi o modalitate prin care îmbinăm utilul cu plăcutul. În medie, în fiecare lună câştig cam 2.000 de dolari", a explicat Mircea.

Mircea Suciu a ales să stea în chirie la facultate pentru că este mult mai accesibil decât în campus. Lunar, tânărul trebuie să scoată 260 de lire sterline din buzunar.

Sistem „prietenos" cu studenţii

 Mircea spune că sistemul de învăţământ englez este foarte flexibil. Studentul are întotdeauna mai multe opţiuni. De exemplu, trebuie să răspundă la 10 întrebări din 12 sau să rezolve doar două părţi din trei, oferindu-i-se posibilitatea de a răspunde la cerinţele din aria sa de interes, pe care este cel mai stăpân.

„Pe lângă dotările performante din laboratoare, fiecare student beneficiază de acces la softuri profesionale cu licenţă prin contul creat pe reţeaua facultăţii. Profesorii sunt mereu zâmbitori şi dornici să îţi ofere ajutorul. Singura responsabilitate pe care o ai ca student este să respecţi deadline-urile pentru fiecare exerciţiu şi să te pregăteşti pentru examene la sfârşitul fiecărui semestru", povesteşte studentul.  

Mircea mai are trei ani de facultate, în care este inclus şi masteratul. Anual, taxa de şcolarizare este de 3000 de lire sterline, suportată de statul englez până când tânărul se angajează şi reuşeşte să depăşească un anumit prag salarial. Dacă s-ar mai intoarce sau nu în România? „Da, doar dacă s-ar schimba ceva. Toate companiile la care visez să lucrez au sediile în străinătate, de aceea aş vrea să rămân în afara ţării", mai spune studentul.

Diversitate culturală

Mircea nu se simte la Manchester ca un străin. Din 200 de studenţi câţi sunt la Facultatea de Informatică, 20 sunt români. Dar nu numai românii sunt prietenii lui Mircea. Tânărul a reuşit să-şi facă prieteni din toată Europa, dar şi de pe alte continente.

Pasionat de muzică

În paralel, Mircea Suciu este pasionat de muzică. În perioada liceului, tânărul a activat într-o formaţie de rock,  „School Of Noise". Mircea cântă la chitară şi este şi solist vocal. Trupa a câştigat mai multe premii la diferite concursuri, iar Mircea a compus şi o piesă în memeria colegiului său, „Emblema mea". Acum nu mai are timp pentru muzică, dar speră să se întoarcă într-o zi la pasiunea lui. „Deocamdată, muzica este doar un hobby, dar pe viitor aş putea să o îmbin cu informatica. Aş putea crea, spre exemplu, soundtrack-uri pentru jocuri", spune Mircea.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite