Braşov: Judeţeanul, înglodat în datorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Judeţeanul, înglodat în datorii
Braşov: Judeţeanul, înglodat în datorii

Spitalul are datorii de 900.000 de lei către stat şi furnizori. Actuala conducere a făcut „săpături” pentru a vedea care este sursa acestora şi a descoperit mai multe nereguli în actul de management al fostelor conduceri. Principalele surse ale datoriilor sunt neplata taxelor către stat din salariul brut al angajaţilor, recuperearea unor sporuri plătite ilegal şi o datorie a fostului director către o persoană fizică, care a fost

Conducerea unităţii a făcut o listă a priorităţilor atunci când vine vorba de cheltuieli: pe primul loc se află plata salariilor şi a utilităţilor care sunt indispensabile, urmează mâncarea şi, pe ultimul loc, telefoanele. Din nefericire bani pentru facturile la medicamente nu mai rămân, în prezent existând datorii către furnizori din 2008. „Pentru prima dată în istoria sa, Spitalul Judeţean de Urgenţă Braşov are datorii la stat de aproape 9 miliarde de lei vechi, constând în plata cotelor salariale ale angajaţilor. În acest moment duce lipsă de fonduri şi plăteşte penalităţi de 0,01% pe zi”, a declarat dr. Dan Grigorescu, managerul general al spitalului. 

Procese pentru salarii


Încă din 2006 angajaţii au dat în judecată spitalul şi au obţinut drepturile salariale în instanţă, drepturi cerute pe bună dreptate, fiind plătiţi pe alte grile decât cele pentru un spital clinic. Astfel spitalul judeţean este obligat acum să facă plăţile salariale restante, în valoare de 520.000 de lei, bani în care intră şi contravaloarea cheltuielilor judecătoreşti. În plus, mai există încă procese pe rol prin care angajaţii cer recuperarea salariilor restante.

Spitalul, poprit pentru datoriile fostei directoare

Actualul manager al spitalului acuză fosta conducere că ar fi îndatorat unitatea cu suma de 170.000 de lei şi are de gând să o acţioneze în judecată pe Mariana Rusu pentru abuz în serviciu. Se pare că Rusu ar fi avut un litigiu cu o persoană fizică, caz în care instanţa i-a dat câştig individului respectiv. Pentru a o determina să-i plătească daunele, reclamantul a cerut instanţei să informeze Spitalul Judeţean pentru a-i face popriri pe salariu fostei directoare. Actualul director, acuză însă, că Mariana Rusu nu şi-a făcut popririle necesare şi nici nu a informat biroul Juridic despre situaţie. Astfel, Spitalul Judeţean a devenit terţ poprit şi este obligat acum să-i plătească datoria fostei directoare.
În replică, fostul director se apără şi spune că acuzaţiile actualului manager sunt nefondate. „Domnul Grigorescu nu poate spune că spitalul are datorii în numele meu. Poate fi îndreptăţit să vorbească atunci când spitalul va plăti în numele Marianei Rusu. În ceea ce priveşte procesele cu salariaţii au fost moştenite de pe vremea mandatului dânsului, şi este, deci, prejudiciul lui Dan Grigorescu, nu al meu”, a declarat Mariana Rusu.

Măsuri  de redresare

Spitalul Judeţean va solicita un audit extern la Direcţia de Sănătate Publică, pentru a vedea dacă există într-adevăr vinovaţi pentru datorii şi dacă da, se va încerca recuperarea banilor. Conducerea spitalului va lua măsuri pentru majorarea veniturilor unităţii şi va schimba situaţia de fapt de a fi  creditor la terţi şi debitor la stat. Deocamdată Casa de Asigurări de Sănătate virează în conturile spitalului mult mai puţini bani, iar facturile sunt depăşite la scadenţă.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite