PORTRET Ion Pop este unul dintre cei mai vechi cizmari ai Braşovului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiindcă este priceput, lui Ion Pop i s-a dus vestea în tot oraşul. În micul lui atelier din Şcheii Braşovului, cizmarul face adevărate minuni cu încălţămintea stricată.

Ceea ce puţini ştiu este că Ion Pop nu a vrut nici în ruptul capului să lucreze în meseria asta. „Dacă venea o fată să mă întrebe ce meserie am, cum era să-i spun că sunt cizmar?", spune braşoveanul. Aşa că s-a orientat spre o şcoală profesională. A lucrat chiar şi la întreprindrea Partizanul Roşu.

La 17 ani eram ajutor de maistru. Apoi am mers în armată şi când m-am întors m-am specializat, totuşi, ca modelier încălţăminte, la Bucureşti. Îmi plăcea, de mic, să cos la maşină şi tata, care era croitor în piele, mi-a spus că sunt talentat", spune Ion Pop.

Pantofi adevăraţi în comunism

În 1971, braşoveanul s-a angajat la Casa de Modă, unde a lucrat până în 1990, ca modelier şi croitor în piele. „Lucram, lunar, cam 500 de perechi de pantofi, cizme şi sandale. Nu mi-am luat concediu nicio zi fiindcă dacă plecam eu, nu avea cine să mă înlocuiască. La Casa de Modă am lucrat tot felul de modele de încălţăminte. Pe vremea aia erau pantofi adevăraţi, nu din aştia făcuţi pe vapor. Totul era natural şi nu exista înlocuitor din piele. E adevărat că pantofii de acum sunt mai frumoşi şi e o diversitate extraordinară. Pe vremea aia, gama de materiale era mai redusă şi ne lipseau accesoriile", povesteşte cizmarul.

image

Cu toate acestea, se punea preţ pe încălţămine şi se organizau mereu concursuri naţionale, în care se prezentau modele de pantofi. „Eu şi încă doi fraţi, care au făcut creaţie, am participat la astfel de concursuri şi am obţinut câteva menţiuni", spune braşoveanul.

Cizmar până la moarte

După ce a părăsit Casa de Modă, Ion Pop s-a angajat la o firmă privată, unde a făcut modele de încălţăminte în serie limitată, mănuşi sau genţi. Colaboarea s-a încheiat după aproape doi ani.

După ce am plecat de la firmă, mi-am făcut atelierul şi am lucrat, la comandă, cizme, pantofi sau sandale. Am vrut apoi să produc eu încălţăminte, dar nu m-au ajutat nici spaţiul, nici banii, aşa că am renunţat la idee", spune braşoveanul.

Acum, în micul său atelier, Ion Pop strâmtează încălţămintea, o lărgeşte sau o modifică. Dacă este necesar, cizmarul aduce materiale şi din străinătate, pentru ca totul să arate perfect. Braşoveanul lucrează atât de bine încât are mereu clienţi, iar criza nu l-a afectat deloc.

Am conştiinţă profesională. Sunt alţii care sunt delăsători şi ar pune un flec şi din şoric de slănină. Eu nu sunt aşa. Aduc materiale şi din Germania, dacă e cazul. Reclama mi-a făcut-o omul. Am clienţi de la oamenii săraci până la cei foarte bogaţi", spune Ion Pop.

Bărbatul rămâne devotat muncii sale şi spune că va practica meseria asta până la moarte. „În general, cizmarii au plecat din atelier direct la cimitir. Şi eu o să practic meseria asta până m-or duce de-aici cu picioarele înainte, fiindcă altceva nu ştiu să fac", mai spune Ion Pop.   

Întrebări şi răspunsuri?

Era mai apreciată meseria de cizmar înainte de 1990?

Cizmăria a fost blamată întotdeauna şi de asta nu am vrut să o aleg ca meserie.Am suferit de bani toată viaţa şi nici Ceauşescu şi nici Iliescu nu mi-au dat casă. Mi-am făcut-o singur, la 27 de ani.

Erau scumpi pantofii pe timpul lui Ceauşescu?

O pereche de pantofi de damă costa 347 de lei, în condiţiile în care nivelul salariilor era de 3.000 de lei. Oricum, încălţămintea era de calitate şi era din piele.

Au fost situaţii în care nu aţi putut repara o pereche de pantofi?

Mereu las clientului o speranţă şi îi spun să lase încălţămintrea la mine. Nu mă las până nu o repar.

Ce-i place?

„Îmi plăcea schiul, îmi plăcea să beau şi să fumez, să mă distrez, dar acum nu mai îmi place nimic. Mă mai uit la televizor, la emisiunile cu teme politice şi stau şi mă întreb unde a ajuns ţara asta", spune Ion Pop.

Ce nu-i place:

„Nu-mi place omul prost şi drumul lung. Nu-mi place că au distrus toată ţara asta, nu-mi place că lucruri care erau bune au fost făcute praf şi acum trebuie să o luăm de la capăt", declară cizmarul.

Profil.

Născut. 26 septembrie 1947, Braşov

Studii. Şcoala profesională

Familie. Căsătorit, doi băieţi

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite