Braşov: Ioan Croitor-Brădescu, artistul care dă viaţă lemnului
0
Bărbatul este pasionat de lemn încă din copilărie. De atunci a reuşit să creeze sute de coloane, stâlpi, cruci, şi alte obiecte pe care le-a sculptat în lemn.
Profil
NĂSCUT: 14 decembrie 1952, Lunca Bradului, judeţul Mureş
FAMILIE: Căsătorit, o fetiţă
STUDII: Şcoala de maiştri exploatări şi transporturi forestiere, Piatra Neamţ
OCUPAŢIE: Sculptor în lemn
Fiind pasionat de pădure, bărbatul a urmat o şcoală de maiştrii în transporturi şi exploatări forestiere şi a lucrat ca pădurar şi tehnician de vânătoare în pădurile din Munţii Călimani. Ioan Croitor a venit la Braşov în 1998, unde s-a recăsătorit şi în prezent se ocupă, cu multă pasiune, de sculptura în lemn.
„Am văzut un târg organizat în parcul Nicolae Titulescu unde am văzut pe cineva care sculpta în scoarţă de copac. La următoarea ediţie a târgului am participat şi eu cu câteva sculpturi în lemn, iar când am văzut că lumea este încântată de operele mele, am continuat să sculptez “, povesteşte bărbatul.

Operele sculptorului
Mobilier rustic din rădăcină, obiecte de artă, torţe şi cruci, artă populară şi artizanat, coloane şi stâlpi, toate sculptate în lemn, sunt operele care îl fac pe Ioan Croitor un sculptor profesionist. Coloana cerului, una dintre cele mai impresionante lucrări ale sale este admirată de toţi cei care trec pe la Turnul Lemnarului
„Copacii, arborii cereşti, coroanele cerului şi crucile sunt punţi cosmice, ele au reprezentat şi reprezintă legătura omului cu Divinitatea“, ne explică sculptorul. Din rădăcini de copac, bărbatul a creat mai multe obiecte. Una dintre ele este sculptura cu mai multe capete şi o gaură mare, intitulată „Gura spartă a lumii“. Sculptura nu este singura pasiune a bărbatului. De şase luni de zile acesta s-a îndrăgostit şi de olărit. „Lutul, materialul sacru este acela în care odată ce ai băgat mâna, nu ai cum să te laşi. Este fantastic“, consideră sculptorul.
Transmite copiilor dragostea pentru sculptură
Pentru că iubeşte foarte mult copiii, bărbatul a acceptat să fie profesorul Cercului de iniţiere în sculptură în lemn, modelaj în lut şi ipsos, de la Liceul Nicolae Tituleascu, înfiinţat de directorul Cornel Horneţ. „Toţi copiii sunt talentaţi şi este bine ca acestea să fie descoperite la timp. Elevii sculptează, fac măşti, modelaj în lut şi măscuţe, vase mici şi animăluţe de tot felul”, mărturiseşte bărbatul.
Turnul lemnarului de sub Tâmpa
În prezent, priceputul sculptor se află la Turnul Lemnarului de sub Tâmpa. Aici are depozitate multe dintre operele sale de artă şi îi face plăcere să povestească tuturor vizitatorilor despre modul în care le-a realizat. Pe viitor, Ioan şi-ar dori ca parterul turnului să fie un adevărat atelier, iar la etaj să deschidă o expoziţie care să cuprindă cele mai impresionante sculpturi ale sale.
Întrebări şi răspunsuri
Soţia dumneavoastră vă ajută la lucrări?
I.C.: Da, soţia este mâna mea dreaptă. Atunci când sunt dezamăgit şi aş vrea să renunţ, ea mă consolează şi mă determină să nu pun capăt pasiunii mele. De multe ori îmi dă sugestii cu privire la modelele pe care urmează să le fac.
Cum este să lucraţi în lemn?
I.C.: E un material deosebit. Eu lucrez cu ceea ce omul aruncă din curtea lui. Practic, lemnul care urma să moară, îl transform în obiecte de artă.
Unde se pot găsi cruci realizate de dumneavoastră?
I.C.: Una dintre cruci se găseşte la Biserica „Sfântul Ioan” din Craiter, precum şi opt stâlpi din lemn care o vor îngrădi şi o cruce a pus-o pe Vârful Pietrosu din Munţii Călimani.
Ce-i place
„Îmi plac drumeţiile. Înainte cutreieram toţi munţii şi pădurile, dar acum mă cam supără picioarele şi nu mai reuşesc să merg prin natură”, susţine bărbatul.
Ce nu-i place
„Nu-mi plac lucrurile neclare. Atunci când simt ceva, trebuie să spun. Nu pot să mă prefac că totul e frumos şi bun atunci când nu este aşa”, declară Ioan Croitor-Brădescu.