Învăţământul universitar are 75 de ani de tradiţie la Braşov. Universitatea Transilvania are acum 18 facultăţi şi peste 20.000 de studenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Universitatea Transilvania atrage studenţi din toată ţara. FOTOunitbv.ro
Universitatea Transilvania atrage studenţi din toată ţara. FOTOunitbv.ro

Braşovul a fost încă din perioada interbelică unul dintre cele importante centre comerciale din România. Nu e de mirare că primele cursuri universitare care au apărut au fost cele comerciale. În perioada comunistă, Universitatea de la Braşov s-a bazat mai mult pe studii tehnice având în vedere numeroasele fabrici de sub Tâmpa. În timp, Universitatea s-a extins şi a ajuns la 18 facultăţi.

Bazele învăţământului superior au fost puse la Braşov în 1940 când a luat fiinţă Academia de Comerţ şi Studii Indtsuriale. În 1948 a apărut şi Institutul de Silvicultură, iar în 1953 a apărut la Braşov şi Institutul Politehnic care s-a format prin fuziunea Silviculturii cu Facultatea de Mecanică de atunci. În 1959 a luat fiinţă specializarea de Industrie a Lemnului, o facultate extrem de căutată. Un an mai târziu învăţământul universitar a luat amploare şi a apărut Institutul Pedagogic. Acesta avea catedre de Matematică, Fizică-Chimie şi Biologie. În 1969 la Braşov a luat fiinţă şi prima catedră care nu se baza pe ştinţele exacte, respectiv cea de muzică.

În 1971 prin hotărârea Consiliului de Miniştri, universitatea de la Braşov ajunsese opt facultăţi: Facultatea de Mecanică; Facultatea de Tehnologia Construcţiilor de Maşini; Facultatea de Silvicultură şi Exploatarea Pădurilor; Facultatea de Industria Lemnului; Facultatea de Matematică şi Informatică; Facultatea de Fizică-Chimie; Facultatea de Ştiinţe Naturale şi Agricole şi Facultatea de Muzică.

Imediat după Revoluţie, începând cu anul universitar 1990-1991, se mai adaugă şi alte specialităţi: Facultatea de Electrotehnică, Facultatea de Ştiinţe şi Facultatea de Ştiinţe Economice. Tot în 1991 Universitatea de la Braşov a preluat titulatura de Universitatea Transilvania. În 1992 urmează o nouă extindere şi iau fiinţă Facultatea de Medicină şi două colegii universitare: cel Tehnic şi cel Forestier, Economic şi de Informatică. În următorii ani se înfiinţează şi Facultatea de Sociologie, Psihologie şi Drept. În 1998 la Braşov a apărut şi Centrul pentru Învăţământ la Distanţă.

Aula Universităţii Transilvania

Între timp mai multe dintre specializări au devenit facultăţi de sine stătătoare, iar din anul universitar 2005-2006 activitatea didactică este organizată pe cicluri de studii: studii de licenţă, studii de masterat şi studii doctorale. Acum Universitatea Transilvania are 18 facultăţi şi peste 20.000 de studenţi şi desfăşoară şi ample activităţi de cercetare.

Absolvenţi care au ajuns manageri de renume

Universitatea Transilvania se poate lăuda şi cu absolvenţi care au ajuns să conducă mari companii. Radu Cristian Popescu a absolvit în 1989 Facultatea de Maşini Unelte şi acum este director general la Stabilus România. Alexandru Blemovivi a absolvit în 1991, Facultatea de Tehnologie a Construcţiile de Maşini şi acum este managerul Schaeffler România. Răzvan Udrea a absolvit în 2002 Facultatea de Inginerie Economică Industrială şi acum este manager la HIB-Rolem.Viorel Blujdea a absolvit în 1993 Facultatea de Silvilcutură şi acum este expert naţional detaşat la Comisia Europeană, domeniu: schimbarea folosinţei terenurilor şi silvicultură.

Singura universitate din ţară cu stagiune de concerte

Universitatea Transilvania este singura din ţară care are o stagiune de concerte începând din toamna anului 2014. Universitatea a achiziţionat şi un pian Steinway nou de la Hamburg care a costat 150.000 de euro. Din orchestra universităţii fac parte zeci de instrumentişti, studenţi la Facultatea de Muzică. Orchestra susţine cel puţin un concert pe lună la Aula Universităţii iar intrarea este liberă. În plus artiştii susţin concerte la spitale, la căminele de copii şi bătrâni, aşa numitele concerte pentru terapie, dar şi pentru comunităţile religioase.

Stagiune concerte Universitatea Transilvania

Universitatea Transilvania atrage studenţi din toată ţara

Potrivit statisticilor cei mai mulţi vin din zona Moldovei din Bacău, Neamţ sau Vaslui, dar şi din Buzău, Vrancea, Dîmboviţa, Argeş şi Prahova. Tot la Braşov cin şi studenţi din Mureş, Covasna şi Harghita. Facultăţile cu cei mai mulţi studenţi din afara judeţului sunt cele de Ingineria Lemnului, Silvicultură sau Alimentaţie Publică şi Turism, în timp ce tinerii din Braşov aleg Medicina, Dreptul sau Facultatea de Informatică.

Pe lângă oferta edicaţională variată, Universitatea Transilvania are şi un complex de cazare modern. Cele 13 cămine oferă peste 4.200 de locuri de cazare, îi primeşte pe studenţi cu camere renovate şi igienizate, iar cele două cantine pot deservi zilnic peste 1.000 de studenţi.

Pe aceeaşi temă:

Premieră la Universitatea Transilvania: înscriere online

Meditaţii gratuite pentru Bacalaureat la Universitatea Transilvania

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite