Braşov: Întreg judeţul, sub „asediul” rabiei răspândite de vulpi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Întreg judeţul, sub „asediul” rabiei răspândite de vulpi
Braşov: Întreg judeţul, sub „asediul” rabiei răspândite de vulpi

În judeţul Braşov există acum 13 focare active de turbare, dar nici un program guvernamental de combatere a bolii. CITEŞTE ŞI MUŞCAT DE UN LILIAC TURBAT


În ultimele zile, în judeţul Braşov au fost descoperite nu mai puţin de patru noi focare de rabie, numărul total al acestora ajungând la 13. Directorul coordonator adjunct al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Braşov, dr. Dorin Enache, a declarat astăzi că „asistăm la o creştere alarmantă a numărului de focare de rabie, iar problema este cu atât mai gravă cu cât acum nu există nici un program guvernamental de prevenire şi combatere a bolii la vulpi, animalele care transmit cel mai repede această boală”.

Cele mai noi focare deschise sunt în comunele Poiana Mărului, Hârseni, Teliu şi Vulcan, iar pentru eradicarea bolii nu se poate acţiona decât după nişte planuri de măsuri stabilite la nivel local. „Am cerut prefectului o întrevedere, pentru a media o întâlnire cu cei de la Inspectoratul de Regim Silvic şi Cinegetic, în vederea organizării unor vânători a vulpilor ”, a precizat dr. Enache.  Acesta a mai adăugat că, momentan, în pădurile din judeţ trăiesc circa 3.500 de vulpi, numărul fiind cu peste 20% mai mare decât normal. În ceea ce priveşte perioada în care se poate face această recoltare, dr. Enache a spus că pentru vânătoarea vulpilor nu este stabilit un sezon exact.

Altfel, directorul adjunct al DSVSA Braşov a anunţat că, situaţia de la Braşov întâlnindu-se şi în alte judeţe din ţară, Autoritatea Naţională din domeniu a accesat un program de finanţare european care va permite luarea unor măsuri efective de combatere a rabiei în mediul silvatic. Finanţarea obţinută este de aproximativ şase milioane de euro, iar primele demersuri vor fi puse în aplicare peste aproximativ 10 zile. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite