Braşov: Întâlnire cu multe „grade“ în Poiana Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Întâlnire cu multe „grade“ în Poiana Braşov
Braşov: Întâlnire cu multe „grade“ în Poiana Braşov

Reuniunea oficială EURAC 2009 a adunat, la Braşov, toţi şefii Forţelor Aeriene din Europa. Forumul de discuţii are ca scop întărirea cooperării între Forţele Aeriene din Europa în vederea creşterii eficienţei acţiunilor comune. Întâlnirea va lua sfârşit mâine.

La Conferinţa Şefilor Forţelor Aeriene din Europa – EURAC participă 21 de şefi de aviaţie militară care discută, în aceste zile, despre rolul pe care îl au Forţele Aeriene în cazul conflictelor, despre evoluţiile în acest domeniu şi despre proiecte comune la nivel european. Discuţiile purtate pe timpul reuniunilor care se desfăşoară cu uşile închise, urmăresc cu preponderenţă, aspectele cheie şi probleme de interes reciproc.

România, preşedinta EURAC

Conferinţa şefilor Forţelor Aeriene din Europa se reuneşte de două ori pe an. În luna iunie a avut loc o reuniune informală în Franţa, la Salonul Aeronautic de la „Le Bourget“. Reuniunea oficială se ţine întotdeauna în ţara care deţine preşedinţia pentru anul respective. Iar cum anul acesta România este preşedinta forumului, mai marii forţelor aeuriene au venit în aceste zile la Braşov.  Pe lângă discuţiile anuale, la această sesiune au fost abordate şi subiecte referitoare la noile provocări, riscuri şi ameninţări, importanţa culegerii de informaţii şi a supravegherii aeriene, dar şi despre procesul de integrare cu alte categorii de forţe armate.

16 ani de existenţă

Prima conferinţă EURAC a avut loc în 1993, la iniţiativa a 17 şefi de Forţe Aeriene din Belgia, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania, Turcia şi Marea Britanie. Din 1995 au fost acceptate  în forum şi Austria şi Suedia, iar în 1996 şi Finlanda a devenit membră EURAC. Cehia, Ungaria şi Polonia au aderat în 2002, iar cea mai nouă membră a forumului este România, care a fost acceptată în 2006. Admiterea unui nou membru în EURAC trebuie acceptată de toţi ceilalţi membri.
EURAC reuneşte în momentul de faţă 21 de membri. Ţările membre EURAC  trebuie să îndeplinească două condiţii de bază: să fie membre ale Consiliului Europei şi să dispună de forţă şi componentă aeriană.

Întâlnire cu uşile închise

Întâlnirea din Poiana Braşov se desfăşoară cu uşile închise. Lucrările reuniunii au fost deschise de şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, general-maior dr. Ion-Aurel Stanciu, preşedintele din acest an al conferinţei. Cu acest prilej, a fost prezentat mesajul transmis de ministrul apărării naţionale, Mihai Stănişoară, participanţilor la reuniune

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite