Infractori periculoşi, care au fraudat o serie de bancomate din Braşov, au fost prinşi de poliţişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu banii retraşi în mod fraudulos, indivizii făceau cumpărături la supermarket-uri din România. Ancheta în acest caz a durat doi ani.

Cele două grupări infracţionale au fost prinse în urma unei acţiuni complexe, cu forţe extinse, a ofiţerilor Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi, în colaborare cu autorităţile din Polonia, Suedia şi Marea Britanie, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T.

Prin metoda phishing, membrii grupărilor au obţinut date ale conturilor de card aparţinând unor cetăţeni români şi străini. Schimbul de informaţii între autorităţile judiciare din România şi cele din Polonia, Suedia şi Marea Britanie s-a realizat prin Unitatea Naţională Europol din cadrul C.C.P.I. - I.G.P.R. care a transmis datele către Biroul European de Poliţie Europol.

La data de 15 februarie a.c., poliţişti din cadrul B.C.C.O. Iaşi şi Galaţi, sub directa coordonare a procurorilor D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Iaşi, în baza unor informaţii furnizate de ofiţeri D.G.I.P.I., au desfăşurat o acţiune complexă pe linia combaterii criminalităţii informatice.

Acţiunea, în care au fost angrenaţi şi poliţişti ai B.C.C.O. Piteşti, S.C.C.O. Vaslui, I.P.J. Galaţi, I.P.J. Vaslui, S.S.O.I. Galaţi, a vizat mai multe persoane din Galaţi, Piteşti şi Vaslui, suspectate că s-au constituit în două grupuri infracţionale care se întrepătrund în activitatea infracţională şi care acţionau pe două segmente: montarea de dispozitive de tip skimming la bancomate de pe teritoriul României din municipiile Galaţi, Braşov, Sinaia şi Predeal şi în străinătate, în ţări precum Marea Britanie, Suedia şi Polonia, urmată de folosirea datelor de carduri astfel obţinute, pentru clonarea acestora şi utilizarea lor în vederea efectuării de retrageri frauduloase la bancomate din România şi Polonia;  obţinerea de date de carduri ale unor cetăţeni străini, prin phishing sau skimming şi folosirea acestora pentru efectuarea de cumpărături la supermarket-uri din România", se arată într-un comunicat de presă remis, ieri, de IGPR.

 Anchetatorii au efectuat 14 percheziţii domiciliare pe raza mai multor judeţe, în urma cărora au fost aduse în vederea audierilor 7 persoane, dintre care 3 au fost reţinute, D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Iaşi înaintând Tribunalului Iaşi propunerea pentru emiterea mandatelor de arestare pentru o perioadă de 29 de zile.

De asemenea, s-a solicitat emiterea mandatelor de arestare preventivă pentru alte 4 persoane aflate în prezent în străinătate. Pentru alte 2 persoane s-a luat măsura obligării de a nu părăsi localitatea.

Din investigaţii s-a stabilit faptul că, prin activităţile infracţionale, membri grupărilor au creat un prejudiciu de peste 100.000 de euro. În urma efectuării percheziţiilor domiciliare au fost ridicate, în vederea cercetării, 15 sisteme informatice, 27 de telefoane mobile, 457 de cd-uri şi dvd-uri, 7.000 de lei, 50.000 de euro, 15.000 de lire sterline şi 50.000 de dolari SUA. Până în prezent, au fost identificate aproximativ 30 de părţi vătămate, atât din România, cât şi din străinătate, persoane fizice şi juridice. Ancheta a durat aproximativ doi ani, iar schimbul de informaţii între autorităţile judiciare din România şi cele din Polonia, Suedia şi Marea Britanie s-a realizat prin Unitatea Naţională Europol din cadrul C.C.P.I. - I.G.P.R. care a transmis datele către Biroul European de Poliţie Europol", se mai arată în comunicatul IGPR.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite