Incendiile le-au dat de furcă pompierilor braşoveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Intervenţia la groapa de gunoi a fost anevoioasa Foto: arhivă ADS
Intervenţia la groapa de gunoi a fost anevoioasa Foto: arhivă ADS

Printre intervenţiile deosebite înregistrate anul acesta de pompierii braşoveni se numără incendiul de la groapa de gunoi a Braşovului şi accidentul aviatic produs din munţii Bucegi.

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Braşov s-au confruntat anul acesta cu mai puţine incendii decât în 2009, dar intervenţiile au fost la fel de solicitante.

Potrivit bilanţului de activitate întocmit pe 2010, cele  mai multe incendii, 60%, au izbuncit la locuinţe şi anexe ale acestora, 10% la mijloace de transport proprietate personală, 6% la obiective industriale, 5% la obiective cu activităţi de servicii colective, sociale, şi personale, 3% la obiective de cazare şi alimentaţie publică, 3% la obiective cu activităţi de transport şi depozitare şi 13% în diverse alte domenii de activitate.

Incendiile şi arderile necontrolate au fost provocate în principal de folosirea focului deschis, folosirea instalaţiilor electrice defecte sau cu improvizaţii, fumatul, coşuri de fum defecte sau necurăţate, acţiuni intenţionate, nesupravegherea mijloacelor de încălzire, jocul copiilor cu focul şi alte împrejurări.

Pe timpul intervenţiilor au fost salvate 12 de persoane, dintre care 10 adulţi şi 2 copii şi au fost protejate bunuri în valoare aproximativă de peste 153 milioane lei. Din nefericire, au fost rănite sau intoxicate cu fum şi gaze toxice un număr de 8 persoane, 7 adulţi şi un copil şi au decedat un număr de 3 persoane adulte. De asemenea, au fost distruse bunuri în valoare aproximativă de 9 milioane lei, cu 12 % mai mult decât valoarea estimată în anul 2009.

Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-au înregistrat 349 intervenţii pentru lichidarea incendiilor şi 94 pentru arderi necontrolate, numărul total al acestora a scăzut cu 17 %.

Pompierii nu vor uita niciodată două dintre intervenţii: cea de la groapa de gunoi şi accidentul aviatic din munţii Bucegi.

La incendiul izbuncit în data de 17 septembrie la groapa de gunoi, fumul gros şi înecăcios s-a simţit în municipiul Braşov.

 „Timp de 3 zile din cele 9 cât a durat intervenţia, în sprijinul unităţii noastre a acţionat un elicopter al Inspectoratului General al Aviaţiei din Ministerul Administraţiei şi Internelor. De asemenea, pentru acoperirea cu pământ a haldei de gunoi au mai acţionat o autospecială de stingere din cadrul CET, 15 autobasculante, 5 încărcătoare, 3 buldozere, 3 compactoare şi 5 cisterne aparţinând mai multor societăţi comerciale din municipiul Braşov. O altă intervenţie am consemnat-o în perioada 29-31.07.2010 când  mai multe  cadre ale unităţii au participat împreună cu forţe ale M.Ap.N. şi Inspectoratului de Jandarmi la misiunea de recuperare a resturilor unei aeronave aparţinând armatei israeliene care s-a prăbuşit în zona Zărneşti - Fundata. Pe timpul misiunii un elicopter aparţinând M.Ap.N a asigurat transportul echipamentului de descarcerare si a personalului ce îl deservea la locul intervenţiei", a precizat şeful ISU Braşov, colonelul Stelian Rechiţean.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite