Braşov: Îmbolnăvirea copiilor de la Bran aduce schimbări legislative

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ANPC caută soluţii pentru evitarea unei noi îmbolnăviri în masă. Vicepreşedintele Autorităţii Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, Mihai Mohaci, cere modificarea cadrului legislativ, pentru a interveni „foarte dur” în asemena cazuri.

După ce săptămâna trecută 87 de copii aflaţi într-o tabără la Bran au făcut toxiinfecţie alimentară, autorităţile încearcă acum să îi sperie pe proprietarii de pensiuni care se ştiu în neregulă. Astfel, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului va propune elaborarea unui act normativ prin care să fie informată la nivel local de absolut toate excursiile cu grupuri de peste zece persoane sub 18 ani, care sunt cazate mai mult de cinci zile. „Există reglementări pentru grupurile de copii care se deplasează în tabere organizate, însă există în piaţă grupuri de copii venite prin agenţii de turism, nu în regim de tabere, care scapă controlului ANPC”, a precizat Mohaci.

La control, înainte

Dacă noul act normativ va trece de toate comisiile şi de Guvern, Comisariatele judeţene ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, dar şi prefecturile, vor fi anunţate de toate excursiile micuţilor. Măsura va fi luată pentru ca acestea să verifice înainte de ajungerea copiiilor, toate condiţiile de cazare şi mai ales condiţiile de transport şi depozitare a mâncărurilor şi locurile de preparare şi servire a meselor pentru cei mici. „Vom interveni foarte dur în acest domeniu, dar menţionez că şi profesorii au o responsabilitate în acest caz, pentru că ei aleg locurile unde are loc excursia", a mai subliniat Mihai Mohaci.

Reacţii rapide

Reacţiile vicepreşedintelui ANPC vin la numai câteva zile după ce la Bran, 87 din cei 147 de copii aflaţi într-o tabără naţională, au avut nevoie de îngrijiri medicale de urgenţă în urma unei toxiinfecţii alimentare puternice. 37 dintre ei au avut nevoie de internare şi tratament supravegheat. Copiii au fost internaţi cu vărsături, febră puternică şi o stare generală de deshidratare.

Profesorii i-au acuzat pe reprezentantii pensiunii la care au fost cazaţi că le-a dat mâncare alterată. Până dimineaţa, la ora la care inspectorii Comisariatului pentru Protecţia Consumatorului, cei ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi medicii Autorităţii de Sănătate Publică au ajuns la pensiune pentru a lua probe şi a verifica modul de transport şi depozitare a mâncărurilor, toţi angajaţii unităţii de cazare au făcut curat şi au aruncat toate resturile din mâncarea pe care le-au servit-o micuţilor.

Rezultate de la DSV

Rezultatele analizelor efectuate de inspectorii DSV nu au arătat nimic în neregulă la alimentele găsite în pensiune. Până vineri acestea vor fi studiate şi pe medii de cultură, din punct de vedere microbiologic. Inspectorii DSV nu elimină şi posibilitatea îmbolnăvirii din surse de apă. Din piscină, însă, nu s-au putut preleva probe, pentru că angajaţii pensiunii au golit-o chiar înainte de venirea echipelor de control.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite