Braşov: Portret: Ildiko Szabo creează genţi unicat, numai din piele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Portret: Ildiko Szabo creează genţi unicat, numai din piele
Braşov: Portret: Ildiko Szabo creează genţi unicat, numai din piele

Braşoveanca a început să confecţioneze genţi de piele în urmă cu doi ani şi a făcut zeci de astfel de cadouri unicat.

Ildi, cum îi spun toţi cunoscuţii, este o fire veselă şi fără astâmpăr. Tocmai acesta este i motivul pentru care nici acasă nu poate să stea degeaba. În ultimii doi ani relaxarea ei înseamnă crearea de genţi şi bijuterii unicat. Dragostea pentru genţi o are de când era doar o puştoaică, după cum chiar ea recunoaşte. „Mergeam la mama cu câte o bucată de material şi îi spuneam să îmi facă o geantă din ea. Eram înnebunită după ele. Prima mea geantă mi-a făcut-o mama când aveam numai cinci – şase ani şi a fost în formă de inimioară albastră“, îşi aminteşte Ildi. În timp, a început să creeze tot felul de modele pentru genţile pe care le făcea mama ei, croitoreasă de meserie. „Puneam pe genţile de blugi broderii făcute de mine cu modele indiene, pentru că îmi plac cel mai mult. Inventam tot felul de modele, forme, aplicaţii pentru ele. Lucram în echipă cu mama mea“, râde braşoveanca.
 
„Nu ştiu să cos la maşină“

Prima geantă a făcut-o în urmă cu doi ani. „Am găsit prin casă o bucată de piele roşie şi mică şi nu ştiam ce să fac cu ea. M-am hotărât să îmi fac o geantă care nu mi-a prea ieşit. A doua geantă am făcut-o dintr-o haină de piele pe care nu o mai îmbrăcam. Apoi mi-a venit ideea să merg la piaţa Traian şi să iau de acolo tot felul de lucruri de piele la care alţii nici nu s-ar uita. Am intrat şi în dulapurile prietenilor şi acum singura mea problemă e că nu am material destul. Mi-ar plăcea să am toate culorile pentru că îmi plac genţile foarte colorate“, povesteşte cea care dă o nouă viaţă produselor din piele.

Ildi face totul de mână. Nimic din tot ce a creat de-a lungul vieţii nu a cusut la maşină. „Nu ştiu să cos la maşină, aşa că fac absolut totul de mână. Ştiu să brodez, să fac covoraşe, să croşetez. Am croşetat pulovere  cu nemiluita şi toţi prietenii mei au ceva croşetat de mine“, mai spune Ildi. Nici genţile de piele şi piele întoarsă nu le coase la maşină. „Măsor cu centimetrul şi fac puncte cu carioca din jumătate în jumătate de centimetru. Dau găuri în acele puncte şi abia apoi încep să cos. Am bătături la degete pentru că nu folosesc degetar, dar îmi place la nebunie ce fac“, mai adaugă femeia. Pe genţile făcute de Ildi se regăsesc tot felul de modele. A realizat din cusătură motociclete, iar din bucăţi colorate din piele realizează feţe de oameni, animale, flori sau case. Nu a vândut nicio geantă până acum pentru că nu a interesat-o acest aspect. Aproape toate au ajuns la prietenele ei.

PROFIL
NĂSCUTĂ: 10 octombrie 1966
STUDII: Liceul de Ştiinţele Naturii, Braşov
FAMILIE: necăsătorită

Întrebări şi răspunsuri
Preferi pielea simplă sau pielea întoarsă?
Prefer pielea întoarsă pentru că mi se pare mai expresivă şi are culorile mai vii. Cu ea pot să lucrez şi mai uşor şi am făcut multe genţi pe care am combinat pielea simplă cu cea întoarsă. Din păcate nu am de unde să fac rost de atâta piele întoarsă pe cât aş vrea.

Te inspiri de undeva pentru modele?
Asta nu o fac niciodată. Nu îmi place nici să mi se spună cum ar vrea cineva să fac o geantă. Eu văd bucata de piele şi îmi dau seama ce pot să fac din ea şi cum ar arăta bine. Eu îmi fac şi tiparele după fiecare bucată de piele în parte.

Ce-i place?
„Îmi place să mă uit la filme, să citesc şi să fac excursii pe munte cât mai multe pentru că iubesc natura. O ador pe Janis Joplin şi aş asculta-o în continuu. Una dintre marile mele plăceri este plimbarea cu motocicleta împreună cu prietenul meu“, spune Ildi.

Ce nu-i place?
„Nu-mi place aglomeraţia, oraşul, deşi stau aici. Mă enervez foarte tare când văd nesimţirea oamenilor care lasă mizerie în urma lor când merg la grătare. Nu îmi plac nici manelele. Mă apucă durerea de cap numai când aud câteva aşa zise acorduri“.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite