Braşov: Şomerii de la ICA sunt muritori de foame

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Şomerii de la ICA sunt muritori de foame
Braşov: Şomerii de la ICA sunt muritori de foame

Concediaţi, cu salarii neîncasate din martie şi fără drept la plăţi compensatorii, cei 89 de disponibilizaţi de la ICA Ghimbav se confruntă şi cu posibilitatea de a nu primi indemnizaţii de şomaj.

Foştii angajaţi de la ICA Ghimbav, disponibilizaţi luna trecută, au ajuns într-o situaţie disperată, mulţi dintre ei fiind puşi în situaţia de a trăi din împrumuturi de la rude şi prieteni. După o viaţă de lucru într-o societate considerată de elită, în care activau specialişti în industria aeronautică de cel mai înalt nivel, cei 89 de concediaţi se confruntă acum cu situaţii absurde. Deşi nu au nici o vină, ei nu primesc banii pentru munca prestată anterior disponibilizării, iar mai nou sunt în pericol de a nu primi nici măcar indemnizaţie de şomaj.

Foştii angajaţi ai ICA Ghimbav au fost nevoiţi să intenteze un proces pentru a putea beneficia de prevederile Ordonanţei Guvernului 95/2002, care le-ar da dreptul să primească salarii compensatorii. Dosarul este abia la primele termene, astfel că oamenii vor mai avea de aşteptat.
 
„Nu am mai primit bani”

Unul dintre disponibilizaţii care se află în această situaţie este Mircea Roşca, care nu şi-a mai primit drepturile salariale încă din aprilie. „Pentru luna martie am luat bani cu mare întârziere, în mai multe tranşe. Deşi am lucrat până la sfârşitul lunii iulie, nu am mai primit bani. Deocamdată, nu ni se prelucrează dosarele de şomaj, pentru că fabrica nu şi-a plătit datoriile la buget. Ni s-au oprit banii din salarii, dar acum nu beneficiem de acest drept”, ne-a spus Mircea Roşca.

Dan Miron, delegat sindical în cadrul Sindicatului ICA, spune că, momentan, disponibilizaţii primesc doar promisiuni. „Conducerea ICA ne-a spus că va plăti datoriile către fondul de şomaj, iar cei de la AJOFM ne-au promis că ne vor prelucra, apoi, dosarele. Vedem săptămâna viitoare ce se întâmplă. Nvom prezenta în proces o decizie a ministrului Economiei, care ne dă dreptul la plăţi compensatorii”, a precizat Dan Miron.

„Aşteptăm dovada plăţii”

Referitor la acest subiect, directorul coordonator al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Braşov, Iosif Ciurean, spune că instituţia pe care o conduce nu poate prelucra dosarele de şomaj ale foştilor angajaţi de la ICA, până când societatea nu-şi stinge datoriile: „Aşteptăm dovada plăţii. În privinţa plăţilor compensatorii, noi ne menţinem opinia conform căreia, legal, nu au dreptul la aşa ceva”.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite