Horia Stoica, braşoveanul care colecţionează fotografii cu poveste, din aviaţie FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul este unicul braşovean care are o colecţie impresionantă de materiale din aviaţie. Tot el editează şi scoate pe piaţă prima revistă locală de istorie militară şi modelism.

Pentru braşoveanul Horia Stoica fiecare fotografie veche, pe care o găseşte, tot mai greu, ascunde poveşti interesante din trecutul aviaţiei româneşti.

Pasionat de istorie şi aviaţie, braşoveanul a reuşit să-şi creeze o colecţie impresionantă de peste 2.000 de imagini cu avioane, care mai de care mai importante. Fotografii din cele două războaie mondiale în care apar nu doar avioane, ci şi tancuri sau locomotive folosite în război, sunt câteva dintre „comorile" tânărului colecţionar.

image

Click pe imaginile de mai sus penteru o fotogalerie cu colecţia lui Horia!

Aparatele de zbor i-au plăcut din copilărie. Avându-l drept exemplu pe tatăl său, care colecţiona machete de maşini, Horia a prins gustul colecţiilor, numai că a ales să strângă materiale aviatice. Când avea 12 ani, a început să frecventeze cercul de aeromodele de la Palatul Copiilor, iar de la 18 ani a continuat să se perfecţioneze pe cont propriu. „De la tata am învăţat ce înseamnă o colecţie. Am început să colecţionez reviste de aeronautică, confecţionam aeromodele şi mă documentam mereu", mărturiseşte tânărul.

Atelierul de acasă

Aeromodelele, numeroasele planuri de asamblare, diversele reviste şi cărţi de profil, dar şi cele peste 2.000 de imagini de valoare le ţine într-o cameră, pe care a transformat-o într-un mic atelier. „Am modele fabricate în România, în perioada interbelică, care sunt greu de construit, fiindcă planurile pe care le găsesc sunt incomplete sau incorecte. Am fotografii începând cu funerariile lui Aurel Vlaicu, până la imagini din prezent.

Imagini din prumul război mondial, cu avioanele de captură, cele ale aşilor sau cu diverse personalităţi aviatice din perioada interbelică precum: prima femeie pilot a României, Smaranda Brăescu, cu Cantacuzino Bâzu şi cu formaţia de acrobaţie «Dracii Roşii»", ne-a spus Horia.

Totuşi, foarte importante şi cu o adevărată istorie în spate sunt şi fotografiile pe care le-a adunat cu Aurel Vlaicu şi cu pionierii aviaţiei româneşti. De asemenea, preţioase sunt şi avioanele din cel de-al Doilea Război Mondial, mai exact cele cu care s-a ajuns pe frontul de est (avioanele ME 109 şi IAR 80).

Editează singura revistă de modelism

Din dorinţa de a împărtăşi tuturor pasionaţilor de aviatică cunoştinţele şi fotografiile sale, din 2008, tânărul a început să editeze singura revistă de modelism şi istorie militară din Braşov, pe care o publică de cel puţin trei ori pe an. Alături de alţi colaboratori, Horia scrie articole de istorie militară sau articole utile pentru modeliştii începători sau avansaţi. Chiar dacă hobby-ul său mai puţin obişnuit îi ocupă aproape tot timpul liber, Horia continuă să „alerge" după „fotografii cu poveste". Corespondează cu alţi colecţionari, trimite sau caută anunţuri, toate pentru a-şi satisface dorinţa de a-şi completa colecţia.

Exp foto: Horia are în colecţie de la fotografii cu funerariile lui Aurel Vlaicu şi până la diverse imagini din aviaţia actuală. Foto: Arhivă personală

Întrebări şi răspunsuri:

Pasiunea pentru aviaţie te-a determinat să pilotezi avioane?
Da, am avut ocazia să învăţ să zbor pe un planor construit la Braşov. De la vârsta de 17 ani am brevet de pilot, iar de la 18 ani am obţinut unul de paraşutism. Acum, fac parte din lotul judeţean la planorism.

Pregăteşti şi altceva pentru pasionaţii de aviaţie?
Am, acum, în proiect alte trei titluri de cărţi în pregătire. Intenţionez ca în curând să editez cărţi importante de istorie a aviaţiei, utile tuturor celor interesaţi de acest domeniu.

Ce-i place:
Îmi place să joc baschet şi să fac mişcare. Fac parte dintr-o echipă de baschet şi săptămânal organizăm meciuri. Îmi mai place să colecţionez şi cărţi vechi de istorie.

Ce nu-i place:
Nu-mi place că tinerii din ziua de astăzi nu mai pun preţ pe cultura generală. Nu se mai citeşte, nu se mai frecventează diverse cercuri de creaţie în afara şcolii, ci se stă doar pe internet. Curând o să dispară meseria de colecţionar.

Profil
NĂSCUT: 9 aprilie 1983, Braşov
STUDII: Facultatea de Drept, Universitatea Transilvania Braşov
FAMILIE: necăsătorit

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite