Braşov: Grevă japoneză la penitenciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gardienii ameninţă ca dacă nu li se rezolvă doleanţele, vor trece la greva de avertisment, apoi la greva generală.

Principalele nemulţumiri ale sindicaliştilor din sistemul penitenciar sunt legate de subfinanţarea sistemului penitenciar şi lipsa transparenţei decizionale a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) şi a Minsiterului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti (MJLC). „Nu avem probleme cu conducerea Penitenciarului Codlea pentru că între noi există comunicare. Problemele noastre sunt legate de ANP. Potrivit organigramei posturile de agenţi sunt ocupate în proporţie de doar 62%. Avem 205 agenţi la circa 630 de deţinuţi şi din această cauză trebuie să efectuăm foarte multe ore suplimentare, care nu sunt plătite pentru că bugetul alocat pe anul 2009 nu a prevăzut şi acest lucru”, a declarat Alexandru Gherghina, preşedintele Sindicatului „Măgura” de la Penitenciarul Codlea, sindicat afiliat la Federaţia Sindicatelor din ANP.

“Stăm pe o bombă”

Este o problemă acută, care a degenerat ca urmare a lipsei de personal. La ora actuală nu poate fi vorba de plata orelor suplimentare. Stăm efectiv pe o bombă.Nu pot fi plătite nici măcar utilităţile şi am auzit că se urmăreşte să ne taie din sporuri. În fiecare lună facem câte 46 de ore suplimentare, ca să nu mai vorbesc de cei care lucrează în ture”, se plânge Fănica Opriş, agent şef principal. Salariul mediul al unui angajat al penitenciarului, ajunge cu tot cu sporuri la 1.700 de lei. Insuficient, spun gardienii. “Stăm câte 12 ore şi de multe ori am fost pus în situaţia de a veni de acasă la serviciu”, spune agentul şef Sorin Şpaicu.

Penitenciarul, dator vândut


Gardienii se plâng şi de condiţiile în care sunt nevoiţi să lucreze. Din cauza lipsei de bani, unitatea nu a reuşit nici măcar să îşi plătească utilităţile. “Pe lunile aprilie şi mai am acumulat datorii de 5,5 miliarde de lei. Va trebui să găsim o soluţie pentru a ieşi din acestă situaţie. Într-o lună cheltuim 600 de milioane de lei vechi pe utilităţi şi 450 de milioane pentru hrană. Anul trecut aveam trei puncte interne de lucru, anul acesta nu mai avem niciunul. De exemplu, pe timp de vară, pentru un singur deţinut cheltuim 132, 18 RON, sumă în care sunt incluse medicamente, alimente, etc. Costurile cu un deţinut pe zi se ridică la 24,82 lei, bani în care intră hrana şi cazarea, care includ şi utilităţile. Nu reuşim să mai facem faţă cheltuielilor”, spune Dan Rusu, purtător de cuvânt al Penitenciarului Codlea.
 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite