Braşov: Grătarul dintre blocuri intră în ilegalitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşov: Grătarul dintre blocuri intră în ilegalitate
Braşov: Grătarul dintre blocuri intră în ilegalitate

Proiectul de lege vizează implementarea unei mentalităţi eco. Dacă proiectul de lege va fi aprobat, braşovenii vor putea ieşi la grătar numai în spaţii păzite şi special amenajate.

Potrivit unui proiect de lege care va fi lansat în zilele următoare de Ministerul Mediului, braşovenii nu vor mai avea voie să facă grătare lângă bloc sau în spaţiile verzi neautorizate şi neamenajate special. Potrivit proiectului de lege, consiliile locale, care au în grija spaţiile verzi, vor trebui să amenajeze zone specifice pentru mesele la iarbă verde. Acestea vor fi îngrădite, dotate cu pubele, toalete ecologice, locuri special amenajate pentru foc, care să fie delimitate cu pietriş sau echipate cu grătare, precum şi locuri de parcare, în funcţie de capacitatea zonei respective. Mai mult, zonele de picnic vor trebui păzite, cel mai probabil de Poliţia Comunitară, aflată în subordinea autorităţilor locale.

Braşovenii, încântaţi de idee

„În Braşov există asemenea spaţii şi este foarte bine. Măcar aşa ştii că cineva adună mizeria de după cei care nu au bunul simţ să îşi strângă gunoiul. Din păcate încă mai există spaţii verzi neamenajate care sunt folosite drept locuri de grătare“, spune braşoveanca Marilena Dogaru, de 51 de ani. Cu toate că astfel de spaţii există, regulile de acolo nu sunt în totalitate respectate nici acum, se plâng alţi braşoveni. „Şi la Iepure şi la Pietrele lui Solomon sunt spaţii foarte frumos amenajate, însă omul needucat se vede şi acolo. În loc să meargă câţiva metri să arunce gunoiul la containerele puse special pentru asta, unii îl lasă chiar acolo unde au mâncat, adică lângă mese. Poate ar trebui o lege mai dură pentru ei“, este de părere Constantin Baciu, de 43 de ani.

Respect pentru mediu

Proiectul de lege a fost creat de Asociaţia Green Revolution în colaborare cu Ministerul Mediului. „Prin Legea Picnicului ne propunem să stabilim reguli clare prin care mediul înconjurător să fie respectat de către cetăţeni. Este o lege de bun simţ care va interzice activitatea de picnic în aer liber cu excepţia zonelor special amenajate în acest sens“, spune Raluca Fişer, preşedintele Asociaţiei Green Revolution. În Braşov există trei spaţii verzi amenajate special pentru ieşirile la iarbă verde: zona de la Iepure, din Răcădău, zona Pietrele lui Solomon şi în cartierul Noua, între Grădina Zoologică şi Căminul de Bătrâni.

Green Revolution

Asociaţia Green Revolution este un ONG bazat pe activităţi de ecologie urbană. Scopul principal al acestuia este acela de a crea o comunitate activă, solidară şi sănătoasă, care să se implice în proiecte extinse de ecologie a oraşelor din România. Green Revolution are voluntari ecologişti în toată ţara.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite